Årsregnskab 2019: Er du også enlig mor?

barnevogn

”Hej, mit navn er Mette og jeg er … mor…”

Hvordan præsenterer du dig selv?

Som enlig mor? Alenemor? Singleplus? Med dit navn? Som dit barns mor?

Hvilken betegnelse identificerer du dig med? Lyder det negativt at være ”alene”? Eller møder du medfølelse ligeså snart du siger ”enlig…”?

 

I 2019 var der ifølge Danmarks Statistik 144.222 enlige mødre i Danmark og med en stigning på lige knapt 10.000 de sidste fire år, vil spørgsmålet ”Hvordan kan det være?” ofte følge i kølvandet på den information.

For hvordan kan det være at der bliver flere og flere enlige mødre? Selvfølgelig bliver der også flere enlige fædre, men hvordan er det egentlig at være enlig mor?

 

Enhver, der har delt husstand med et barn i en hvilken som helst alder, ved at det kræver ekstra – meget ekstra – opmærksomhed, omsorg, planlægning og fremsynethed. Det fungerer bare ikke at arbejde solen sort hver dag, købe take away med hjem kl. 21 og sove fredagsbarens brandert ud hele lørdagen.

Der er heller ikke plads eller overskud til så mange parmiddage. Lange rødvinsaftener i sofaen og vilde fester løber automatisk ud med fostervandet.

 

Så er det fordi parforholdet må vige for forældreskabet og vi ikke formår eller ønsker at samle stumperne?

Eller kan grunden være at det er blevet lidt hipt at være enlig mor?

Eller er det bare ikke et valg?

 

Der vil være ligeså mange individuelle historier og årsager som der findes familier med én voksen og et eller flere børn. For grundene kan være mange. Måske brast familieidyllen. Måske har den aldrig været der. Var dit barn en overraskelse eller et bevidst tilvalg du gjorde helt alene?

I min verden er der intet ”rigtigt” eller ”forkert”, ligesom langt de fleste nok kan blive enige om at der ikke findes en ”rigtig” opdragelse.

 

Jeg selv har også en lidt skæv historie, men jeg er enlig mor til en skøn datter, der har beriget mit liv som kun en mor vil kunne forstå. Jeg har været alene siden jeg var få måneder henne i min graviditet og i de år har det optaget mig hvordan vi enlige mødre egentlig tænker om vores familie og ikke mindst hvordan vi lever.

 

Om nogen ved jeg at der skal planlægning og overskud til livet som enlig mor. Overskuddet ledte jeg efter med samme iver som muligheden for en ekstra times søvn de første par år. Det var ofte ren overlevelse. I dag sidder jeg og griner lidt for jeg har tit tænkt ”neeeej…JEG. KAN. IKKE. MERE…!” kl. 19.56 når min datter kaldte på mig for tredje gang.

 

Faktisk har jeg mere end én gang været ved at skrive ”enlig mor” på mit CV, idet det som minimum burde være på niveau med en uddannelse som kaospilot.

 

Her er jeg på ingen måde i gang med at gøre enlige mødre til større heltinder end andre kvinder. Det er bare min erfaring jeg deler. Da jeg stod overfor min nye status som enlig mor søgte jeg information og jeg fandt; en masse statistikker og oplysninger om hvilke tilskud jeg var berettiget til.

Det er overlevelse og brugbart.

 

Men jeg savnede noget…måske en kæreste. Er online dating min noget for mig? Findes der dating sider, der har fokus på dating for enlige forældre? Jeg kender ikke selv så meget til dating sites for enlige forældre.

Jeg vil fremover skrive lidt om at være enlig mor – om livet, om kærligheden, om nedturene og planlægningen. To do-lister kan blive nævnt og der vil helt klart blive talt for at have et ”mig-liv” sammen med tilværelsen som enlig mor. Det er overlevelse og livskvalitet.

De bedste julehilsner,
Mette

 

P.S. Jeg tænker stadig ”neeeej…!! Nej, nej, nej….” hvis der bliver kaldt på mig kl. 19.56.

 

Tags: ,Pages

Categories