Børns sukkerindtag

Børns sukkerindtag bør holdes på et minimum, så længe de er i voksealderen. For meget sukker kan gøre barnet uroligt, mindske dets mæthedsfornemmelse, nedsætte dets lyst til rigtig mad samt have konsekvenser for dets fremtidige helbred. Tal fra Fødevarestyrelsen viser, at mange forældre undervurderer deres børns sukkerindtag. Det skyldes dels en uvidenhed om, hvor stort børns sukkerindtag bør være, dels uvidenhed om, hvilke fødevarer der indeholder sukker.
børns sukkerindtag
Sukkerfri morgenmad
I mange familier starter problemet allerede om morgenen, hvor morgenmadsprodukter gør deres til at sætte mange børns sukkerindtag i vejret. De populære produkter såsom Cocopos, Frosties, Havefras og Guldkorn indeholder langt mere sukker end anbefalet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børns sukkerindtag i alderen 3-6 år ligger på maksimum 30-40 gram dagligt. Undersøgelser viser, at syv ud af ti morgenmadsprodukter indeholder over en tredjedel sukker og dermed kuldsejler sukkerindtaget fra morgenstunden.

Tjek varedeklarationen
Husk at læse på varedeklarationen, når du køber mad til dit barn. Selvom der på pakken reklameres med sundhed, er det langt fra sikkert, det holder i praksis. Sukker er nogle steder omtalt som sukkerarter, eller også fremhæves det, at produktet er fedtfattigt uden information om det høje sukkerindhold. Børns sukkerindtag holdes nede med gode sunde fuldkornsprodukter og grønsager, kartofler og ris. Undgå præfabrikeret mad, og husk at frugt også indeholder store mængder sukker.

De større børn
Børns sukkerindtag har det med at stige i takt med alderen. Sørg for at smøre en sund og velsmagende madpakke, så barnet ikke bliver fristet til at købe slik og sodavand i skolen. En sund madpakke behøver ikke at være kedelig. Det gælder om at gøre den indbydende og varieret med for eksempel små hjemmelavede burgere, en rest pastasalat fra dagen før, avocado, hummus og lignende. Husk at det afgørende, når det gælder børns sukkerindtag er, at deres blodsukker holdes stabilt dagen igennem med sunde måltider og mellemmåltider. Går barnet i flere timer uden mad, vil det være tilbøjelig til at indtage store mængder sukker – nøjagtigt ligesom voksne.

Pas på sodavand og saft
Pas især på de flydende sukkerholdige produkter, såsom sodavand og saftevand, da de ofte er de helt store syndere, når det gælder børns sukkerindtag. Årsagen er, at sodavand og saftevand dels er meget hurtigt at indtage, da der ikke skal tygges, dels at de ikke giver nogen mæthedsfornemmelse og således udelukkende indgår som tomme kalorier i det daglige fødevareindtag. Gør det til en vane at drikke vand til alle måltider, eventuelt et glas mælk til frokost. Sodavand og saftevand bør opfattes på lige linje med en pose slik eller et stykke chokolade, da det øger børns sukkerindtag tilsvarende.

Sunde mellemmåltider
Sukker og søde sager er fristende, når man er småsulten i løbet af dagen. En god hjælp for at mindske dine børns sukkerindtag kan derfor være at forberede sunde snacks, som står fremme, så de er nemme for børnene at tage. Det kan være grønsagsstænger med hjemmelavet dip, nødder og tørret frugt eller nogle hjemmebagte små brød med rosiner. Hvis de sunde mellemmåltider står fremme, husker børnene at tage dem, og de kan være et vigtigt skridt på vejen mod mindre sukker.

Tags: , , , ,Pages

Categories