Babys motorik 0-1 år

Barnets motorik 0-1 år udvikles allerede, mens barnets ligger i livmoderen. Via fostervand, livmodervægge og moderens bevægelser bliver barnets motorik stimuleret. Samtidig bevæger barnet sig rundt i livmoderen og øver både grovmotorik og finmotorik ved at sparke, holde om navlestrengen, sutte på fingrene og slå med knyttede hænder.

motorik0-3 måneder
Barnets motorik 0-1 år er de første måneder præget af de såkaldte massebevægelser, det vil sige serier af ukontrollerede bevægelser, som er drevet af reflekser. Barnets hjerne er endnu ikke tilstrækkeligt udviklet til at styre bevægelserne bevidst. Barnets motorik 0-1 år udvikler sig hurtigt. Allerede indenfor de første tre måneder er barnet i stand til at dreje halsen, løfte hovedet fra maveliggende stilling og støtte på underarmene.

3-6 måneder
Hastigheden med hvilken barnets motorik 0-1 år udvikles, varierer meget fra barn til barn, og man skal passe på med ikke at sammenligne. Dog er der visse rettesnore, som det er værd at kende. Når barnet er 3-6 måneder, vil det begynde at lege med sine hænder og fødder. Barnet vil forsøge at sætte af med benene og foretage de første trillebevægelser. Cirka halvvejs gennem udviklingen af barnets motorik 0-1 år vil barnet have tilstrækkelig balance til at sidde op med støtte fra en pude.

6-12 måneder
Nu er barnet over halvvejs i sin udvikling af motorik 0-1 år og i stand til at trille omkring sig selv og bevæge sig frem i krybestilling. Nogle børn begynder allerede nu at kravle. Barnets ben er stærke nok til at støtte barnet, når det holdes i stående stilling. Slutteligt i udviklingen af barnets motorik 0-1 år kan barnet selv komme fra liggende til siddende stilling og omvendt. Barnet kan rejse sig, og nogle børn tager de første skridt.

Finmotorikken
Sideløbende med denne udvikling af barnets grov motorik 0-1 år, udvikles også finmotorikken. Fra den helt simple griberefleks, bliver barnet i stand til bevidst at gribe og slippe genstande med viljen. Der kommer samspil mellem barnets hænder og synsevne, og barnet kan flytte genstande fra en hånd til en anden. Cirka halvvejs gennem barnets udvikling af fin motorik 0-1 år lærer barnet det såkaldte ulnare greb, hvor genstande omsluttes med lange- ring- og lillefinger. Dette greb er afgørende for barnets udvikling af fin motorik 0-1 år.

Stimulation
Der er meget, man som forældre kan gøre for at stimulere udvikling af barnets motorik 0-1 år. Sørg for at barnet er så fysisk aktivt som muligt. Lav cyklebevægelser med de mindste og tag de største med ud at lege. Børn under 6 måneder må dog ikke overstimuleres. Her gælder det om at lave kortvarige aktiviteter efterfulgt af pauser.

Finmotorisk stimulation
Også udviklingen af barnets fin motorik 0-1 år kan stimuleres eksempelvis ved at lade barnet spise selv, knappe sit eget tøj og samle små genstande op. Legetøj såsom puslespil, perler, klodser og kugler er enestående værktøjer til stimulation af barnets motorik 0-1 år.

Tags: , ,Pages

Categories