Babys søvnrytme – bliv klogere på dit spædbarns sovevaner

Babys søvnrytme dannes allerede, mens barnet ligger i morens mave. Mange gravide kan følge med i babys søvnsøvnrytme, idet barnet somme tider er meget aktivt og somme tider helt stille. Eftersom der er helt mørkt inde i morens mave, følger babys søvnrytme ikke nødvendigvis nat og dag. Det kan derfor tage lang tid at ændre disse sovevaner og tilpasse babys søvnrytmer til døgnets skiften udenfor maven.

søvnrytmeBabys søvnrytme i de første måneder
Babys søvnrytme er meget uregelmæssig i de første måneder. De fleste spædbørn sover mellem 16 og 18 timer i døgnet i perioder på to til fem timer. Det er således de færreste forældre, der oplever babys søvnrytme som stabil i de første måneder, eftersom der ikke er nogen egentlig sammenhængende nattesøvn. At babys søvnrytme er så uregelmæssig i begyndelsen, skyldes dels sovevanerne fra fostertilstanden, dels at babys mavesæk endnu er for lille til at optage tilstrækkeligt med mad til mange sammenhængende timer. Derfor bliver babys søvnrytme afbrudt af flere måltider og bleskift i løbet af natten.

Fra 3 måneders alderen
Fra cirka tre måneders alderen ændrer babys søvnrytme sig. Baby har nu længerevarende vågne perioder, hvor det udforsker verden og træner motorikken. Babys søvnrytme udvikler sig dermed i retning af mere nattesøvn. De længerevarende vågne timer trætter barnet og gør det i stand til at sove flere timer ad gangen om natten. Der er dog stadig ikke tale om, at babys søvnrytme er stabil. Langt de fleste babyer vil stadig vågne flere gange om natten for at spise, få en ren ble eller blive trøstet.

Hurtige skift mellem let og tung søvn
Babys søvnrytme er kendetegnet med mange hurtige skift mellem dyb og let søvn. Mens en voksen oplever cirka 3-4 skift i løbet af en nat, vil babys søvnrytme være karakteriseret ved disse skift cirka hvert 20. minut. Når babys søvnrytme bevæger sig ind i den lette del af søvnen, vil barnet begynde at bevæge sig mere og give lyde fra sig. Man kan nemt blive foranlediget til at tro, at barnet er vågent og begynde at trøste eller amme. Men det er normalt med disse skift i babys søvnrytme, og hvis man blot lader barnet ligge, vil det af sig selv falde tilbage i den dybe søvn igen.

Fra 6 måneders alderen
De første seks måneder er babys søvnrytme præget af disse vedvarende skift mellem let og tung søvn. Herefter vil babys søvnrytme langsomt udvikles i retning af mere stabilitet og længerevarende rolige perioder med sammenhængende søvn. Det er meget forskelligt, hvornår barnet kan sove igennem. Babys søvnrytme ændrer sig i takt med barnets udvikling og bliver påvirket af mange forskellige faktorer. Du kan finde gode råd til, hvordan du styrker babys søvnrytme i en positiv retning under ”Babys søvn”.

6-12 måneder
I takt med større motorisk aktivitet i løbet af dagen, vil babys søvnrytme stabiliseres yderligere. Efterhånden som barnet nærmer sig et år og bliver stadig mere fysisk aktiv, får det brugt en masse energi på at bevæge sig, hvilket har en gavnlig virkning på søvnen. Omkring 1 års alderen ændres babys søvnrytme til kun at inkludere en middagslur. Dette vil i mange tilfælde have en yderligere indvirkning på babys søvnrytme om natten.

Tags: , ,Pages

Categories