Babys udvikling 0-3 måneder

Babys udvikling 0-3 måneder omhandler først og fremmest udvikling af motorik. Det er her, grundstenene bliver lagt til en velfungerende motorik. For at styrke babys udvikling 0-3 måneder kan I begynde at lægge baby på maven. På den måde styrkes nakke- og rygmuskler, samtidig med at balancen stimuleres. Stillingen vil desuden styrke synets udvikling, idet baby lærer at holde hovedet i ro og fokusere. En anden måde at stimulere babys udvikling 0-3 måneder er ved at bøje og strække babys ben, arme og fingre. Det styrker babys kropsopfattelse og virker afspændende.

babys udviklingReflekser
En anden væsentlig del af babys udvikling 0-3 måneder er udvikling og stimulation af babys reflekser. Griberefleksen er medfødt og automatiseret i de første 3 måneder af barnets levetid. Herefter begynder baby selv at kunne styre, hvornår hånden skal gribe og slippe. Også fødderne har en naturlig griberefleks fra fødslen. Tæerne krummer nedad og kan udløses ved berøring af fodsålen. Gribereflekserne mindskes langsomt gennem babys udvikling 0-3 år. Når barnet begynder at gå, er gribereflekserne i fødderne væk.

Livsvigtige reflekser
Derudover inkluderer babys udvikling 0-3 måneder en lang række andre livsvigtige reflekser, såsom sutterefleksen, hosterefleksen, nyserefleksen og svælglukningsrefleksen, som blandt andet aktiveres, når baby får hovedet under vand. Sutterefleksen er altafgørende for en succesfuld amning og fuldt udviklet allerede mens baby ligger i maven, hvilket blandt andet kan ses på scanninger, hvor baby sutter på sin egen tommelfinger. Læs mere om reflekser under babys udvikling 0-3 måneder under ”Babys reflekser”.

Den periode af livet hvor vi udvikler os mest
Der sker meget under babys udvikling 0-3 måneder. Når baby er nyfødt, kan den endnu ikke holde hovedet selv. Bevægelserne er ukoordinerede, og hænderne er knyttede. Allerede når barnet er 2 måneder, kan det selv løfte hovedet kortvarigt. Det begynder at tage de knyttede hænder op til munden og sutte på dem. Musklerne styrkes hurtigt under babys udvikling 0-3 måneder. Ved 3-månederes alderen kan baby selv holde og dreje hovedet efter lyd, og barnet begynder at bruge albuerne som støtte, når det ligger på maven. Babys udvikling 0-3 måneder er den periode af vores liv, hvor der sker allermest forandring, nåde fysisk og mentalt.

Syn
Babys udvikling 0-3 måneder inkluderer også en kraftig forbedring af synet. Når baby er 1 måned, kan det fokusere inden for 20 centimeters afstand. Det reagerer diffust på bevægelser og kraftigt lys, men kan endnu ikke genkende ansigter og ting. Fra 2-3 måneders alderen bliver baby gradvist bedre til at se skarpt, og fokuseringen styrkes. I løbet af babys udvikling 0-3 måneder opnås en evne til at følge bevægelse med blikket, fastholde øjenkontakt i kortere perioder og skelnen mellem figurer og farver. For at styrke synet gennem babys udvikling 0-3 måneder, kan du hænge farvestrålende figurer i forskellige former op over babys seng og puslebord.

Sprog
Sidst men ikke mindst sker det første gennembrud af sproglig forståelse under babys udvikling 0-3 måneder. Allerede når baby er 1 måned, reageres der på genkendelige stemmer, musik og andre lyde. Ved 2 måneders alderen kommer der enkelte pludrende lyde som svar, og der bliver større variation i gråden. I takt med babys udvikling 0-3 måneder udvikles denne pludren, og baby begynder også at pludre for sig selv og forsøge at kommunikere med omgivelserne.

Tags: , ,Pages

Categories