Barnets motorik 1-3 år

Barnets motorik 1-3 år er først og fremmest kendetegnet ved de første skridt og øvelsen i at gå og løbe selv. Barnet udvikler styrke og balance og får stadig mere sikkerhed i bevægelserne. I løbet af barnets motorik 1-3 år sker der en enorm udvikling. Når barnet er omkring halvandet år, kan det så småt kaste og sparke en bold og gå både op og ned ad trapper. Udviklingen af barnets motorik 1-3 år koster mange kræfter, og derfor vil barnet hurtigt blive udmattet og stadig have brug for sin middagslur.

motorikGå udendørs
For at stimulere barnets motorik 1-3 år, er det en god idé at gå udendørs, hvor underlaget skifter og giver større udfordringer i form af bakker, blødt underlag, grene, kantstene med videre. Lad barnet udforske området og derigennem afprøve og træne sin motorik. Tager I på længere ture, er det en god idé at medbringe en klapvogn, da barnet fortsat hurtigt bliver træt og har brug for at hvile benene.

Løb
I løbet af barnets motorik 1-3 år, forfines evnen til at løbe. Barnet sætter farten op og kan klare stadig større strækninger. Barnets motorik 1-3 år er dog stadig ikke omfattet af fjedren i hofter og ankler, og derfor kan bevægelserne forekomme lidt stive. Gennem barnets motorik 1-3 år løbes der stadig med hele foden i gulvet og armene bredt ud til siden for at holde balancen. Barnet læner sig ofte frem, mens det løber for at få ekstra fart på.

Giv børnene frihed
I takt med barnets motorik 1-3 år, opstår der uundgåeligt større og mindre skrammer. Barnet falder og slår sig, bliver forskrækket og græder. Som forældre er det dog vigtigt at give barnet plads og frihed til at gøre sig sine erfaringer, så længe det ikke udgør en decideret sikkerhedsrisiko. Børn tager ikke skade af nogle rifter og blå mærker, til gengæld kan det hæmme deres motorik 1-3 år betragteligt, hvis de bliver begrænset og pakket ind i vat.

Fin motorik 1-3 år
Barnets fin motorik 1-3 år udvikles fra det såkaldte pincetgreb til det mere avancerede tværgreb, hvor barnet bruger pegefingeren til at styre med. Dette sker cirka ved 2-års alderen. Tværgrebet gør det nemmere at tegne, spise selv og klare en lang række finmotoriske udfordringer. I løbet af barnets motorik 1-3 år sker endvidere en forfinelse af hånd-øje-koordinationen, synet styrkes, og barnet bliver bedre til at afstandsbedømme.

Forsat stimulation
Det er fortsat vigtigt, at I som forældre stimulerer barnets motorik 1-3 år. Både ude og hjemme skal der gives plads til, at barnet kan bruge sin krop og sine hænder til at udforske omverdenen og afprøve sine nye færdigheder. Mod slutningen af barnets motorik 1-3 år, kan I måske begynde til voksen/barn gymnastik, svømning eller andre aktiviteter, der udvikler motorikken. Den tidligere stimulation af barnets motorik er vigtig for barnets sundhed, kropsopfattelse og senere interesse i motion.

Tags: , , ,Pages

Categories