Brug af narresut eller ej?

En narresut kan med fordel anvendes, hvis barnets suttebehov overstiger dets behov for modermælk. Børn sutter for at blive trøstet og falde til ro, og her kan en narresut være en effektiv erstatning for brystvorter og fingre. En narresut kan således anvendes for at give forældrene en aflastning. Det er dog ikke nødvendigt at bruge en narresut, og mange børn klarer sig fint uden.

narresut

Hvornår må man begynde at bruge narresut
Narresut frarådes i de første uger, da en tidlig introduktion til narresut kan forringe barnets evne til at blive ammet. Årsagen er, at sutteteknikken ved amning adskiller sig fra sutteteknikken ved brug af narresut. Derfor bør barnet først få narresut, når amningen er godt etableret, og barnet er mindst 2 uger gammelt.

Brug ikke narresut per automatik
Barnet græder for at kommunikere og udtrykke behov. Vær derfor opmærksom på, at en narresut ikke blot skal bruges som en prop, der skal give ro. Find først ud af, hvorfor barnet er ked af det, inden I introducerer en narresut. Måske græder barnet, fordi det har smerter eller er frustreret over noget.

Når sutten fravælges
I Danmark blev det først almindeligt at bruge narresut efter 2. verdenskrig, og i mange lande bruger man slet ikke narresut. Stadig flere danske forældre fravælger brugen af narresut, enten fordi barnet ikke vil bruge den, eller fordi de finder ud af, at de kan trøste på andre måder. På den måde undgås den til tider svære afvænning af narresut.

Fordele
Der er både fordele og ulemper ved at lade børnene bruge narresut, og det er op til forældrene, om de ønsker at bruge den eller ej. Så længe amningen fungerer, og sutten ikke anvendes som en måde at få ro på, kan den være en særdeles fornuftig og sund løsning, som giver hele familien mere overskud. Brug af narresut kan skåne moren for sår og revner i brystvorterne og kan i mange tilfælde give en mere rolig nattesøvn. En narresut kan også gøre det lettere for andre at passe barnet, da de har en god og velkendt måde at trøste på.

Ulemper
Ulemperne ved at bruge narresut kan være en forsinket sprogudvikling, idet tungen og mundbevægelserne ikke trænes i samme omfang. Derudover kan en narresut føre til det såkaldte suttebid, hvor fortænderne bliver fremstående. Så længe brugen af narresut ophører ved 3 års alderen vil det dog hverken påvirke sproget eller tandstillingen.

Brug af narresut
Vælger I at bruge narresut, anbefales det, at I koger alle sutter dagligt af hensyn til hygiejnen. I bør desuden efterse dem for revner, hvor snavs kan samle sig. Man bør aldrig dyppe en narresut i noget sødt, da det kan føre til huller i tænderne. Man bør heller ikke binde noget fast til sutten, da den øgede vægt øger risikoen for suttebid. I kan vælge mellem mange modeller og størrelser, når I skal købe jeres første narresut, og I kan sagtens være ude for, at barnet afviser visse typer. Det kan derfor være en god idé at købe nogle forskellige sutter og lade barnet vælge sin favorit.

Tags: ,Pages

Categories