Derfor får du veer

Veer er med til at sætte din fødsel i gang, afkorte livmoderhalsen og åbne livmodermunden, så barnet kan trænge ned og ud. Forløbet af veer forløber meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder har veer i flere døgn, mens andre får så kraftige veer, at de åbner sig på få timer. Forløbet af veer er dog meget ens, fra svage pluk veer til stadigt kraftige og længere veer, som gør mere ondt.

veerGør veer ondt?
De første veer kan sammenlignes med menstruationssmerter. Der føles som en som koncentreret smerte i underlivet og eventuelt i lænden. De første veer varer cirka 30 sekunder. Herefter bliver dine veer længere og mere kraftige. Pauserne imellem dine veer bliver desuden kortere, så alt i alt intensiveres smerten, og du må koncentrere dig mere og mere om dine veer. Nogle beskriver smerten som en trækken over lænden, andre som en trækken over skambenet eller ned i benene. Generelt kan du sammenligne veer med menstruationssmerter, som bliver kraftigere og kraftigere.

Veer – funktion
Veer er det, der sætter en fødsel i gang. Når du har veer, sker der en masse inde i kroppen. Livmoderhalsen afkortes og går i ét med resten af livmoderen, livmodermunden åbner sig helt, så der er plads til barnet. Når livmoderen har åbnet sig op til 10 centimeter, er du klar til at føde. Mens du har veer, vil barnets hoved bevæge sig ned gennem bækkenet og igennem skeden. En rute på cirka 10 centimeter. Desuden bruges dine veer til at gøre barnets hoved mere aflangt, så det nemmere kan passere. Dette sker ved, at hovedpladerne forskydes. Det aflange hoved retter sig til ganske kort efter fødsel, og kraniet vokser sammen igen.

Forløbet af dine veer
Forløbet af dine veer er som små bølger. I løbet af dine veer accelererer smerten og når et klimaks for derefter at aftage og forsvinde. Mellem dine veer er der pauser, hvor det ikke gør ondt. Her kan du nå at trække vejret og samle energi til de næste veer. I starten kommer dine veer spredt med en halv time imellem. Disse veer varer cirka et minut. Vil du vide, hvor langt du er i din fødsel, kan du tage tid på dine veer.

Sådan tager du tid på dine veer
Ved at tage tid på dine veer, får du en fornemmelse af, hvor langt du er i fødslen. Du skal tage tid fra starten af en ve til starten af en ny ve. Du skal altså ikke tænke på, hvornår dine veer slutter, men kun på, hvornår de starter. Derudover kan du tage tid på, hvor lange dine veer er. Disse to tal vil give dig en fornemmelse af, hvor tæt fødslen er på. Et godt tegn på, at fødslen er på vej er, når dine veer bliver regelmæssige og kommer med 3-5 minutters interval. Er du i tvivl om, hvor langt du er i fødslen, er det en god idé at ringe til hospitalet og bede dem guide dig i telefonen. Her vil det være en nyttig viden at fortælle, hvor lang tid der er mellem dine veer.

Tags: , , ,Pages

Categories