Husk folinsyre før og under graviditeten

Alle gravide kvinder opfordres til at tage et tilskud af folinsyre. Folinsyre nedsætter risikoen for rygmarvsbrok, som er en livstruende sygdom hos spædbørn. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du begynder at tage folinsyre allerede, mens du planlægger graviditet. Når først du er gravid, skal du dagligt tage 400 mikrogram folinsyre. Fortsæt med at tage din folinsyre til og med 12. uge af graviditeten.

Om folinsyre
Folinsyre tilhører gruppen af B-vitaminer, og anvendes blandt andet i forbindelse med celledeling. Folinsyre findes i naturlig form under navnene folat og folacin. Den traditionelle folinsyre, som gravide tager, er altså den syntetiske form for folinsyre. Kroppen kan kun opretholde depoterne med folinsyre i et par måneder, hvorfor det er nødvendigt at tage kosttilskuddet regelmæssigt.

Så meget har du brug for

Folinsyre er altafgørende for, at vores krop fungerer. Det anslås, at voksne har brug for cirka 100 – 300 mikrogram dagligt. Normalt dækkes behovet for folinsyre gennem vores kost. Der findes folinsyre i blandt andet broccoli, spinat, mælk, appelsin og indmad. Årsagen til, at gravide bør tage folinsyre i form af et kosttilskud er, at man under en graviditet har behov for dobbelt så meget folinsyre som normalt.

Rygmarvsbrok

Under din graviditet har du brug for folinsyre, for at fostret udvikler sig normalt. Forskning viser, at den medfødte sygdom rygmarvsbrok hænger sammen med lavt folinsyre niveau i kroppen. Selvom sygdommen er sjælden, anbefales det, at alle gravide kvinder samt kvinder, der planlægger graviditet, tager folinsyre dagligt. Der er ingen bivirkninger ved indtagelse af folinsyre, og kosttilskuddet er relativt billigt.

Andre fordele ved folinsyre
Udover at forebygge rygmarvsbrok, har folinsyre vist sig at have en positiv effekt på andre aspekter af fostrets udvikling. Et dagligt indtag af folinsyre i den første del af graviditeten mindsker risikoen for lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Derudover viser helt nye undersøgelser, at gravide kvinder, der tager folinsyre kan forebygge forskellige former for adfærds- og følelsesmæssige problemer hos barnet. Der er altså al mulig grund til at begynde med at tage folinsyre så tidligt som muligt.

Sådan skal du tage din folinsyre
For bedst mulig optagelse, bør du indtage din folinsyre i forbindelse med et hovedmåltid. Kroppen har brug for både C-vitamin og B-12 vitamin for at kunne optage folinsyre optimalt, og du kan derfor med fordel tage din folinsyre sammen med en vitaminpille, et stykke frugt eller et glas juice. Det har ingen betydning, hvornår på dagen du tager din folinsyre, men det kan være en fordel at tage den på samme tidspunkt hver dag, for eksempel hver morgen eller hver aften. På den måde får du fordelt indtaget af folinsyre bedst muligt, så kroppens depoter hele tiden er fyldte.

Mærker

Folinsyre er receptfrit og kan købes på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og enkelte supermarkedskæder. Der findes mange forskellige mærker, som svinger meget i pris, men alle mærker der sælges i Danmark er godkendt af Sundhedsstyrelsen og opfylder de lovpligtige regler. Hvilken type folinsyre du vælger, er derfor en smagssag.Pages

Categories