Fostrets udvikling – fra undfangelse til fødsel

Fostrets udvikling sker over en periode på ni måneder. Det er en relativt lang periode i forhold til mange andre pattedyr. Det skyldes, at fostrets udvikling også inkluderer udvikling af hjernen, sutteteknikker og andre livsvigtige funktioner. Selvom barnet ligger længe i moderens mave, er hverken de fysiske eller mentale færdigheder dog på plads. Fostrets udvikling fortsætter længe efter fødslen, hvor det lille barn videreudvikler sine kundskaber i et socialt samspil.

Cellerne deler sig
Fostrets udvikling defineres som den proces, hvor en flercellet organisme udvikles fra en enkelt ægcelle til et stadium, hvor organismen tager føde til sig gennem sit eget fordøjelsessystem. Fostrets udvikling består af flere forskellige, komplicerede processer med hvert deres formål. Groft sagt består fostrets udvikling af en række avancerede celledelinger, hvor de enkelte celler specialiseres indenfor bestemte funktioner.

Tusinde milliarder celler

Fosterets udvikling indledes ved, at ægcellen aktiveres. Dette sker sædvanligvis allerede, når ægget befrugtes. Nu forsætter cellerne med at dele sig, indtil fostrets udvikling er fuldendt i løbet af ni måneder. Et nyfødt barn består af flere tusinde milliarder celler, et tal som tydeligt illustrerer kompleksiteten ved fostrets udvikling.

De første skridt mod at blive et menneske
I løbet af fostrets udvikling vil celledelingen blive stadigt mere kompliceret og specialiseret. I begyndelsen af fostrets udvikling dannes moderkage og navlestreng. Allerede i uge 5 vil det lille hjerte begynde at banke. I uge 8 af fostrets udvikling vejer fostret 1 gram. Det indre øre er ved at blive dannet, og der kan anes både øjne og mund. Hvorvidt det bliver en pige eller en dreng, afgøres i uge 9 af fostrets udvikling, hvor de første kønshormoner dannes.

De første kritiske uger i fostrets udvikling
De første 12 uger af fostrets udvikling betragtes som de mest kritiske. Er der noget, der går galt, eller skønner kroppen, at barnet ikke er levedygtigt, vil fostret blive udstødt. De første 12 uger af fostrets udvikling er derfor altafgørende. Når først de 12 uger er veloverstået, er der til gengæld meget stor sandsynlighed for, at fostrets udvikling herfra forløber problemfrit, og at barnet fødes både sund og rask.

Ultralydsscanning
I uge 12 tilbydes alle danske kvinder en scanning. Her kan man se, hvor meget der er sket under de første uger af fostrets udvikling. Det lille menneske bevæger sig allerede, bøjer og strækker arme og ben, vender sig rundt og kan endda sutte på sine fingre. Herfra går det for alvor stærkt med fostrets udvikling. Der dannes øjenlåg, ører, næse, indre organer, hovedhår med videre. Fra omkring uge 16 i fostrets udvikling, vil moderen kunne mærke de første spæde livstegn. Det kan være, når barnet hikker, hvilket føles som små bobler i maven. I uge 20 har barnet nået halvdelen af din længde. Der dannes nu øjenvipper og fingernegle.

Fuldendelsen af fostrets udvikling
I slutningen af fostrets udvikling vokser organerne, hjernen videreudvikles, og barnet øver sine reflekser. Fostrets udvikling afsluttes med, at barnet trænger ned i bækkenet og lægger sig med hovedet nedad. Moderen kan føle dette som en trykkende fornemmelse eller en øget tissetrang. Hvis barnet ikke selv vender sig rigtigt, kan lægen forsøge at vende det, mens det ligger i maven. Fostrets udvikling er nu fuldendt, og det lille barn er klar til at komme til verden.Pages

Categories