Gode børnesko

Gode børnesko er altafgørende for føddernes sundhed og barnets motoriske udvikling. Før i tiden fokuserede man ikke meget på gode børnesko, og det førte til mange forskellige lidelser. En nedprioritering af gode børnesko kan ødelægge føddernes naturlige måde at bevæge sig på, og det kan på sigt føre til en ødelæggelse af føddernes facon. Også i dagens Danmark er der børn og særligt unge, som døjer med ortopædiske lidelser som følge af forkert fodtøj. Moden dikterer ofte spise og høje sko, og eftersom stadigt yngre piger går i denne type sko, opstår skavankerne i en tidligere alder.
børnesko

Børn sanser gennem fødderne
Heldigvis er de fleste forældre i dag bevidste om vigtigheden af gode børnesko. Skoene skal sidde godt på fødderne og yde tilstrækkeligt med plads til, at tæerne kan bevæge sig naturligt. Børns fødder er bløde og buttede og fungerer som et vigtigt sanseapparat, som hjælper barnet med at udforske verden. Gode børnesko skal derfor tilgodese føddernes mange funktioner og så vidt muligt give fornemmelsen af bare tæer.

Gode børnesko opfylder individuelle behov
Det kan være svært at afgøre, hvornår der er tale om tilstrækkeligt gode børnesko, som opfylder ovenstående krav. Særligt fordi børns fødder er så forskellige, kan der ikke gives specifikke råd vedrørende skomærker og skotyper. Nogle børn har smalle fødder, andre har brede, nogle har en høj svang osv. Men der er nogle tommelfingerregler, som er gode at kende, når du skal købe gode børnesko.

Sål og lukning
Først og fremmest skal sålen være blød og fleksibel, så der er størst mulig bevægelighed. Derudover skal gode børnesko sidde ordentligt fast på fødderne. Gå efter regulerbare lukninger såsom snørebånd, velcro eller brede remme, som ikke strammer. Hælkappen skal slutte tæt om hælen og selve åbningen være så lille som mulig, så skoen ikke smutter af ved løb og hop.

Længde og bredde
Køb gode børnesko med en tilpas længde, så barnet kan vokse i dem. Dog ikke mere end 10 mm. i længden, da foden ellers vil rutsje frem og tilbage inde i skoen. Sørg for at også bredden passer. Der kan være stor forskel på bredden af børns fødder, så husk at tjekke denne pasform også. Gode børnesko skal desuden have plads til at sprede tæerne, samt en facon som ikke ødelægger storetåens naturlige position.

Andre tips
Udover gode børnesko kan du stimulere dit barns fødder på mange andre måder. Lad dit barn gå i bare fødder så tit som muligt. Udendørs om sommeren, indendørs om vinteren. Hvis der er meget fodkoldt i jeres hjem, kan I som alternativ give barnet et par skridsikre strømper eller bløde skindsko på. Giv jeres gode børnesko en pause ind i mellem og lad dem lufte udendørs eller giv dem en tur i vaskemaskinen. Børn sveder en del ud gennem fødderne, og skoene har derfor godt at blive luftet og vasket for at holde sig friske.

Tags: , , ,Pages

Categories