Gode råd til flyrejser med børn

Er du nervøs for hvordan dine børn reagerer, når I skal ud at flyve? Et råd er, at man først og fremmest forbereder sig på turen, og får spist mad inden man tager i lufthavnen.
Hvis du som forældre udstråler, at du har ro og styr på det, så slapper børnene også helt automatisk af.

Flyrejser med babyBørn synes, at hele logistikken i lufthavnen er dybt fascinerende. Mange af dem taber kæben, når de spotter en stor flyver. Det er en god idé, hvis man kan forklare de små lidt om, hvad der foregår.

Det store spørgsmål hos mange forældre er, hvordan underholder man bedst sit barn ombord på flyet? Nedenfor har vi samlet en række råd til, hvad der kan gøre din flyrejse mere behagelig når du rejser med børn.

Før flyrejsen

 • Du skal ikke forvente, at du får tid til den store shoppetur i lufthavnen. Børn er som regel dybt betaget af livet i lufthavnen, og tiden er bedre brugt på at forklare børnene om de interessante ting der sker omkring flyene. Jo mere energi de kan få brændt af inden afrejse, jo større chance er der for, at de slapper af ombord på flyet.
 • Ro på – Lad vær at stresse over din flyafgang, eller hvilken gate du skal gå til. Børnene mærker det med det samme, og de reagerer negativt på det. Hvis du bevarer roen, slapper de af, og I får en god start på ferien.
 • Et godt råd er at få tisset af inden boarding, da tiden fra man er lettet til sikkerhedsbæltets må tages af, godt kan virke lang for de mindreårige.
 • Tag legetøj og bøger med, som børnene kender. Det skaber tryghed, og får tiden til at gå hurtigere. Til de lidt større kan man også vælge at tage en håndholdt spillekonsol med, hvis sådan en haves. En lille pose med overraskelser kan også være en god idé – så længe det ikke er slik.
 • Udstyr – Hvis du bestiller en børnebillet til et barn under to år, må du gerne medbringe en SAS-godkendt autostol, som skal monteres på sædet ved siden af dit. Autostolen må vende fremad eller bagud. Autostolen må ikke nå ud over passagersædet. Max bredde: 65 cm og max højde: 45 cm.
 • Du kan gratis medbringe en lille paraplyklapvogn i kabinen, dog forbeholder SAS sig retten ved gaten til, at indchecke denne såfremt der ikke er plads i flyets kabine. Paraplyklapvognen vil herefter blive behandlet som al øvrig bagage ved ankomstdestinationen. Se yderligere regler for at medbringe klapvogne og barnevogne.
 • Vælger du at checke klapvognen eller barnevognen ind som alm. bagage, husk da at tage luften ud af hjulene, så de ikke eksploderer pga. lufttrykket under flyrejsen.
 • SAS anbefaler at børn under 7 dage gamle, som hovedregel ikke bør flyve.


Under flyrejsen

 • Gem slik og søde sager til I er nået frem. Børn bliver hyperaktive af det, og har ikke mulighed for at komme af med energien på flyrejsen. Tag hellere lidt frugt eller en sund snack med og lav en aftale om, at I først får søde sager, når I er nået frem.
 • Hvis dit barn ikke vil falde til ro, og begynder at græde, så rejs dig og gå stille frem og tilbage på gangen, dog ikke hvis skiltet med sikkerhedsbæltet er tændt. Folk bliver ikke irriterede over grædende børn med engagerede forældre, de bliver irriterede på støjende unger, som råber, fordi de har fået for meget cola.
 • Tryk i ørerne – Der kan opstå tryk i ørerne ved flyets start og landing. Det er ikke farligt, men kan være ubehageligt. For at afhjælpe dette kan små børn enten ammes eller få væske af kop eller flaske. Større børn kan have gavn af en karamel eller et tyggegummi.
 • Når serveringerne er overstået, kan du vælge at gå en tur i flyveren, så barnet kan se de andre passagerer og få styret sin nysgerrighed.
 • Tag noget behageligt tøj på når I skal ud at flyve. Hav en skiftetaske klar med bleer og tøj, vådservietter og evt. babymad. Tag også skiftetøj med til dig selv, hvis uheldet er ude. Husk også, at der kan være koldt i flyet pga. aircondition.
 • Sørg for, at du og børnene får rigeligt med væske i flyet. Den tørre luft ombord kan udtørre slimhinderne og skabe en mindre irritation i øjne og næse. Det gælder både børn og voksne.

Børn og jetlag
Børn rammes oftest hårdere af jetlag end voksende, fordi de i højere grad er vant til rutiner i hverdagen. De genfinder dog hurtigt rytmen. Det er en god idé at have en dag eller to i baghånden ved hjemkomst, så der er ro på, når arbejdsugen begynder.

Flyforsinkelse og kompensation
Forsinket på rejsen? Dine børn har også krav på kompensation. Læs mere her. Hvis dit fly er forsinket så søg kompensation her!

Kilde: SASPages

Categories