Graviditet – en kort oversigt

At bære en eller flere afkom i en kvindes livmoder kaldes graviditet. Afkommet kaldes i dette tilfælde for embryo i de første otte uger efter undfangelsen. Efter denne periode kaldes det foster.

Menneskelig graviditet er delt op i tre trisemestrer. Dette baseres på de forskellige faser af prænatal udvikling. Et fosters naturlige død kaldes abort og sker oftest i den første trisemester. Under den anden trisemester kan fosteret nemt følges og eventuelle problemer kan let opdages. Den tredje trisemester er vigtig fordi starten af denne periode viser om fosteret kan overleve udenfor moderens livmoder.

Den totale graviditetsperioden varer omkring 37-42 uger efter undfangelse. Lægehjælp er vigtig under og efter graviditeten. Moderens ernæring er meget vigtig. En sund kost bestående af fedt, protein, kulhydrater, vitaminer og mineraler må indtages under graviditeten.

Læger rekommanderer et store indtag af folinsyrerig mad under graviditeten. Dette fordi det har vist sig at folinsyre forebygger spina bifida, en alvorlig fødselsdefekt. Spina bifida påvirker neuralrøret. Neuralrøret udvikles I graviditetens første 28 dage. Derfor skal indtaget af folinsyre i denne periode være maksimal.

Under graviditeten tager kvinder generelt på i vægt. At være overvægtig eller undervægtig kan være skadeligt for barnet. Sund spisning og motion er obligatorisk og til stor hjælp for at sikre moderens og babyens helse under graviditeten.Pages

Categories