Graviditetstest – gravid eller ej?

Med en graviditetstest kan du i løbet af få minutter se, om du er gravid eller ej. Det er nemt at bruge en graviditetstest, og resultatet er meget pålideligt. Køb din graviditetstest på apoteket, i Matas eller i dit lokale supermarked. Du kan også købe din graviditetstest online og således få den leveret lige til døren uden nysgerrige blikke.

Hvordan virker en graviditetstest?
Når en kvinde bliver gravid, begynder hun at producere hormonet Humant Chorion Gonadotropin, også kaldet HCG. Dette hormon findes både i blodet og urinen og kan derfor registreres både gennem en blodprøve og ved hjælp af en traditionel graviditetstest. Er du gravid, vil du allerede få dage efter befrugtningen kunne anvende en graviditetstest. Koncentrationen af hormonet fordobles ca. hver 3. dag i de første 10 uger af graviditeten, og det bliver derfor stadigt nemmere og mere pålideligt at anvende en graviditetstest, jo længere hen i graviditeten du kommer.

Hvornår kan jeg bruge en graviditetstest?

Som en rettesnor, bør du tidligst anvende din graviditetstest den dag, du forventer menstruation. Det skyldes, at resultatet på et tidligere tidspunkt er for usikkert. Derudover er det et faktum, at cirka halvdelen af alle befrugtede æg bliver udstødt af kroppen i løbet af de første 6 uger. En positiv graviditetstest er således ikke ensbetydende med graviditet i de første 6 uger. Jo længere du venter med at udføre din graviditetstest, jo mere kan du stole på resultatet.

Hvilken graviditetstest skal du vælge?

Når du skal købe din første graviditetstest, vil du opdage, at der findes mange forskellige typer på markedet. Prisniveauet svinger meget, men der er ingen grund til at købe den dyreste graviditetstest. Alle undersøgelser viser nemlig, at selv den billigste graviditetstest kan vise resultatet med en sikkerhed på hele 99,9 % – præcis ligesom den dyreste.

Sådan gør du
Uanset hvilken graviditetstest du vælger, vil den være forsynet med en udførlig brugsvejledning. Læs den grundigt igennem, inden du tager testen for at være sikker på et korrekt svar. Det er en fordel at tage din graviditetstest om morgenen, da urinen her er mest koncentreret. Allerede efter 1-5 minutter kan du aflæse resultatet på din gravitetstest. En positiv graviditetstest har 2 streger, mens en negativ graviditetstest kun har 1 streg. De to streger på en positiv graviditetstest behøver ikke at være lige tydelige. To streger betyder gravid, uanset hvor utydelig den anden streg er.

Hvis du er i tvivl

Er du i tvivl om, hvorvidt du har aflæst din graviditetstest korrekt, kan du enten vente en uge mere og tage endnu en graviditetstest, eller du kan kontakte din læge for at få taget en blodprøve, hvilket altid vil være den mest sikre graviditetstest, der findes. Når du aflæser din graviditetstest derhjemme, bør du i øvrigt være opmærksom på at aflæse resultatet indenfor 10 minutter, da farverne herefter kan ændre sig og dermed gøre det svært at tyde resultatet.Pages

Categories