Højtlæsningsbøger udvider barnets horisont

Højtlæsningsbøger er for børn i alle aldre. For de mindre børn er højtlæsningsbøger en enestående chance for at møde nye verdener og få indsigt i andre menneskers tanker, som de endnu ikke selv kan læse om. For de større børn er højtlæsningsbøger en hyggelig og lærerig måde at skabe tæt kontakt til den voksne og få spændende samtaler om alt mellem himmel og jord.

højtlæsningsbøgerTættere kontakt mellem børn og voksne
Højtlæsningsbøger danner bindeled mellem voksne og børn. At sidde sammen og lytte til ordene danner en fælles oplevelse, som har stor værdi for barnet. Ved at tale sammen om historierne, får barnet en større forståelse for omverdenen, og den voksne får en større forståelse for, hvilke tanker der rumsterer i barnets hoved. Det siger meget om barnets interesser, humør og forestillinger, hvad det lægger mærke til i bogen.

Emner
Der findes højtlæsningsbøger i alle genrer og om stort set alle emner. Moderne højtlæsningsbøger omhandler i stigende grad svære emner såsom vold, død, racisme og lignende. Den store force ved højtlæsningsbøger er i denne forbindelse muligheden for samtale mellem barn og voksen. Som forældre kan det være svært at tage hul på svære emner, og her kan højtlæsningsbøger være en god isbryder.

Genrer
Også hvad angår genrer er der et stort udvalg indenfor højtlæsningsbøger. Der findes både science fiction historier, kriminalhistorier, kærlighedshistorier og meget mere. Det er en god idé at variere, hvilke højtlæsningsbøger, du vælger til dit barn. På den måde får barnet en bredere og mere rummelig verdensopfattelse og finder måske en egen yndlingsgenre, som kan udforskes på egen hånd, når læsefærdighederne er tilstrækkelige. Fx er harry potter bøger meget populære blandt både store og små.

Sproglig udvikling
Højtlæsningsbøger er vigtige for den sproglige udvikling. Ved at lytte til den voksnes stemme, lærer barnet mange nye ord og begreber og får en større forståelse for sætningskonstruktioner, rytme i sproget og bøjning af ordene. Beder dit barn om de samme højtlæsningsbøger igen og igen, er det et godt tegn på, at sprogøret arbejder på højtryk. Børn elsker gentagelser, og jo oftere de samme højtlæsningsbøger kommer frem, jo bedre lærer barnet ordene at kende. Så selvom du som voksen er kørt træt i de samme højtlæsningsbøger, så forsøg ikke at overtale barnet til at skifte. Det skal nok komme af sig selv.

Moderne højtlæsningsbøger
Mange forældre går udelukkende efter de højtlæsningsbøger, de selv havde, da de var børn. De vælger med andre ord klassikere og værker med mange år på bagen. Selvom det kan have en nostalgisk værdi at læse de gamle højtlæsningsbøger, er det dog værd at dykke ned i det enorme udbud af nye, spændende og moderne højtlæsningsbøger, som leger med sproget og indholdet på en helt anderledes måde. Spørg din lokale boghandler til råds og glæd dig til nye og udfordrende historier. Gode lydbøger til børn kan være et alternativ til højtlæsning.

Tags: ,Pages

Categories