Hvad er børnemad?

Det kan være svært at finde på ny og spændende børnemad, som både er sund og velsmagende. Børnemad defineres som mad til børn, efter de ovre stadiet med babymad og mos, men inden de er helt klar til at spise de voksnes mad. Det er forskelligt, hvor længe denne periode varer. I nogle familier får børnene meget hurtigt lov at smage på de voksnes mad, mens der i andre familier laves separat børnemad i lang tid.

Lad børnene være med til at lave mad
Hvordan laver man børnemad, som er både sund og lækker, og som børnene rent faktisk gider at spise? Det er en god idé at tage børnene med i køkkenet og lade dem være med til at lave deres egen børnemad. På den måde styrkes deres nysgerrighed til mad i det hele taget, og de vil have langt større interesse i at smage forskellige slags børnemad.

Voksenmad kan også være børnemad
Som udgangspunkt kan børn spise det samme som voksne, med mindre der indgår alkohol eller meget stærke krydderier. At lave særlig børnemad til de mindste kan fremkalde kræsenhed, hvis det overdrives. Omvendt er det naturligvis vigtigt, at barnet får sin næring, og i det lys er børnemad naturligvis bedre end ingen mad. Inden du laver særlig børnemad, bør barnet dog tilbydes noget af de voksnes mad. Det skaber også en stærkere familiefølelse, hvis alle spiser det samme på samme tidspunkt.

Gør maden sjovere
Børnemad er traditionelt kendt som kedelig mos, ensidige retter, udkogte grønsager og usunde madvarer såsom pommes frites og røde pølser. Men børnemad kan sagtens være sundt og lækkert og samtidig appellere til børn. Et gammelt, men effektivt trick er at lave børnemad i sjove farver og figurer. Skær grønsagerne ud, så de ligner rumvæsener, blomster og glade ansigter. Stik rugbrødet ud med en småkageform og lav børnemad i alverdens faconer. Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder hjemmelavet børnemad, og hvis børnene oven i købet får lov til at deltage i tilberedningen, vil det med garanti have interesse.

Sundere børnemad
Mange børn har livretter, som de sagtens kan spise hver dag. Er du træt af spaghetti med kødsovs, pommes frites og fiskefileter, kan du sagtens pifte din børnemad op og gøre den både sundere og mere velsmagende. Frem for den hvide hvedemelspasta kan du købe fuldkornspasta, som mætter mere og indeholder flere fibre. Du kan også tilsætte flere grønsager i kødsovsen. Mange børn har den opfattelse, at børnemad ikke må indeholder grønsager, men hvis du blender dem tilstrækkeligt, kan du snige næsten hvad som helst med i din børnemad. Pommes frites er populær børnemad men ikke særlig sund. Prøv at lave hjemmelavede pommes frites. Kartofler skåret i stave og bagt i ovnen med lidt salt. Det er børnemad, som hele familien kan lide.

Færdiglavet børnemad
Foretrækker du den nemme løsning, findes der flere producenter, der tilbereder børnemad som færdigretter. Det kan være i glas, som frostvarer eller i lufttæt emballage. Især til de mindre børn findes der er stort udvalg af god børnemad, såsom risretter, pastaretter, frugtmos, grønsagsmos og så videre. Til de større børn skal man typisk være lidt mere opmærksom på varedeklarationen, da meget børnemad til de ældre børn indeholder sukker, farvestoffer og lignende. Læs derfor listen med ingredienser igennem for at sikre dig sund og næringsrig børnemad.

Tags: , , ,Pages

Categories