Hvad er en sædefødsel?

En sædefødsel er en fødsel, hvor barnets numse eller fødder fødes før hovedet. Årsagen er, at barnet ligger drejet på en måde, hvor hovedet peger opad, og underkroppen peger nedad. En sædefødsel kaldes derfor også for en underkropsfødsel eller underkropsstilling. Ligger barnet i denne stilling, kan man forsøge at vende barnet for at undgå en sædefødsel. Mislykkes både dette og den efterfølgende sædefødsel, kan det være nødvendigt at foretage et kejsersnit.

sædefødselSådan opdages en sædefødsel
Den stilling, som leder til en sædefødsel, optræder i cirka 3 % af alle fødsler. Som gravid kan du ikke selv mærke, at barnet ligger med numsen nedad. Det er noget, jordemoderen eller eventuelt en læge registrerer ved at mærke på maven og lytte til maven. Ved mistanke om sædefødsel, vil man foretage en gynækologisk undersøgelse for at fastslå, om det er tilfældet eller ej. Det kan også være nødvendigt at lave en ultralydsscanning for at være helt sikker.

Risikofaktorer
Der er flere faktorer, som kan øge risikoen for en sædefødsel. Har barnet misdannelser eller for lav fødselsvægt kan det føre til sædefødsel. Også en forkert placeret moderkage er en risikofaktor. Studier har vist, at risikoen for en sædefødsel er arvelig, det vil sige, at du har større risiko for sædefødsel, hvis du selv eller en af dine forældre er født ved sædefødsel. Er begge forældre forløst ved en sædefødsel, er risikoen tre gange så høj som normalt.

3 muligheder
Opdager jordemoderen, at der er tale om en sædefødsel, er der tre muligheder. Enten at vende barnet, mens det stadig er i maven, at føde i sædestilling eller at foretage et kejsersnit med det samme. Hvilken metode der vælges, afhænger af mange forskellige faktorer, såsom barnets tilstand, morens tidligere oplevelser og ønsker, barnets størrelse og fødslens tidspunkt. Som regel foretages der ikke kejsersnit, med mindre der er fare for enten barn eller mor.

Før en sædefødsel
Eftersom en sædefødsel er mere kompliceret og mere smertefuld end en normal fødsel, vil man ofte forsøge at vende barnet for at få barnet i hovedstilling. Det foregår ved, at en læge masserer maven og tager fat om barnets hoved og numse udefra og forsøger at vende det rundt. Fostervendinger lykkes i cirka halvdelen af tilfældene, hvorved en sædefødsel kan undgås.

Sådan foregår en sædefødsel
Bliver det nødvendigt at gennemføre en sædefødsel, kræver det ofte, at man laver et klip i skede eller mellemkød for at forstørre fødselsvejen. Man vil desuden bruge sugekop eller tang for at hjælpe barnet ud. En sædefødsel må ikke foregå i hjemmet, men skal altid gennemføres på et hospital, hvor der er læger til stede, og hvor den fødende kan tilbydes en epiduralbedøvelse til at tage smerterne. En sædefødsel tager som regel længere tid end en traditionel fødsel, og der kan opstå forskellige komplikationer, idet barnets stilling stimulerer veerne på en anden måde end ved en hovedliggende stilling. Opstår der komplikationer, eller er der tvivl om morens eller barnets sikkerhed, vil man opgive sædefødsel og foretage kejsersnit.

Tags: , ,



Pages

Categories