Kom godt i gang med ble afvænning

At blive renlig er en proces, som man modnes til, og processen har mange forskellige faser. Som udgangspunkt er det altid bedst, hvis barnet selv kommer og fortæller, at det ikke længere vil bruge ble. Her kan du læse om nogle indikationer på, at dit barn er klar til ble afvænning, samt hvordan I kommer i gang. Hvis det er muligt, så start jeres ble afvænning om sommeren, hvor der ikke er så meget tøj, der skal af og på. Prioriter bukser med elastik i livet, som er nemme for barnet selv at få af og køb eventuelt et børnesæde til toilettet eller en potte.
ble afvænnig Hvornår er barnet klar til ble afvænning?
De fleste børn er klar til total ble afvænning, når de er cirka 3 år. Enkelte starter tidligere, og nogen har behov for mere tid. Gode tegn på, at man kan begynde at træne ble afvænning er, at barnet selv viser interesse for at tage bleen af og sidde på potte eller toilet. Andre tegn kan være, at barnet siger til, lige inden det laver i bleen, eller at det fortæller det lige bagefter og selv beder om at få en ny ble. En indikation på, at barnet er klar til ble afvænning er også bevidstheden om tissetrang. Hvis barnet begynder at sige: nu tisser jeg, kan man som forældre begynde at spørge i dagligdagen: skal du tisse nu? og dermed klargøre barnet til blev afvænning.

Fysiologisk klar
Rent fysiologisk skal barnet også være klar til ble afvænning, før man begynder at træne med potte eller toilet. Barnet skal være i stand til at holde sig tør i minimum tre timer, uafhængigt af væskeindtag. Først da, er barnet fysiologisk moden til ble afvænning. Husk også det psykiske aspekt af barnets ble afvænning. En tør ble er en større succesoplevelse end våde bukser. Pas derfor på med at presse barnet til ble afvænning, før det er rigtig klar.

Sådan kommer I i gang med ble afvænning
Øv på toilet eller potte på faste tidspunkter af dagen, for eksempel om morgenen, inden I skal ud og lege eller lignende. De første gange sker der måske ingenting, men husk alligevel at rose barnet, blot for at sidde stille og vænne sig til det nye. Under denne fase af jeres ble afvænning skal barnet fortsat have ble på i dagligdagen. I tager bleen af i samarbejde med barnet og fortsætter med jeres ble afvænning, indtil der kommer flere og flere tørre bleer.

Blebukser kan være en mulighed
Herefter kan I så småt gå til næste fase af jeres ble afvænning, hvor bleen tages helt af og udskiftes med underbukser. I begyndelsen er det vigtigt, at I minder barnet om, at bleen er væk. Spørg jævnligt, om barnet skal tisse for at hjælpe det med at huske og øge sin bevidsthed. I begyndelsen af jeres ble afvænning kan tiden fra barnet mærker tissetrang, og til at det tisser være meget kort. Her kan de såkaldte blebukser være en løsning, så barnet undgår for mange nederlag med våde bukser. Lad barnet selv tage blebukserne af og sætte sig op på toilettet. Efterhånden som det går bedre, kan I udskifte blebukserne med almindelige underbukser. Natbleen er den sidste, der ryger under barnets ble afvænning.

Tags: , , ,Pages

Categories