Mobning – hvordan afhjælper man det?

Har du nogensinde tænkt over hvor dejligt det er, at få at vide at man er god til noget, eller at nogen sætter pris på den måde man er på. Hvor stor en effekt har det på din videre dag? En del – vil jeg sige.

Mobning

Fotograf: KerriRae (Flickr)

Det kan ikke lade være med at få mig til at tænke på skolerne, hvor jeg synes der virkelig er mangel på forståelse og respekt for hinanden. Hvor mange børn har det ikke dårligt pga. kammeraternes chikaner og mobning. Det er samtidig en umulig opgave for lærerne, at holde øje med de ting der foregår konstant.

Mange ulykkelige sjæle går idag rundt på skolerne, og hvor er det trist og rigtig synd for den enkelte elev. Det er en meget stor belastning for skolerne og ikke mindst familierne. Jeg tror vi alle kender den følelse, når vi sender vores barn i skole med den forhåbning om, at der ikke er nogen, der vil gøre ens barn ondt i løbet af dagen.

Ofte er det jo småting, der bare får lov at vokse sig kæmpestore fordi man ikke har de rette redskaber til at løse problemerne med.

Mobning i klasserne – hvordan afhjælper man det?
Meget af dette kunne undgås tror jeg, hvis læreren en gang imellem lavede “Den gode Stol”. Der i al sin enkelthed går ud på, at lave en cirkel af stole og med en stol i midten. Hver elev sætter sig på skift i midten, og alle de andre elever skal så skrive èn positiv ting om eleven, som de synes han eller hun er god til, eller synes om. Det kan være på en “poster”, f.eks. så man simpelthen sætter den på personen eller på et stykke papir. Det skal samtidigt siges højt. Måske skulle æreren også med, det skader ihvertfald ikke.

Det vil altid være muligt at sige noget positivt om en person, også selvom man ikke ligefrem er bedste ven, med den der sidder i midten. Nogen gange er det ikke meget der skal til, for at den enkelte vokser. Det vil nok være en fordel at starte i de mindre klasser, så man vænner sig til det og det bliver naturligt.

Effekten at dette vil blive, at det er sværere at mobbe en, som man ved, synes noget godt om en selv, og samtidig har man hørt alle de andres positive ting om denne person. Det højner niveauet og vil give en højere tolerance i hverdagen. De tænker sig måske om en ekstra gang inden de mobber.

Alt i alt kan det positive styrke selvværdet hos den enkelte, hvilket resulterer i, at man ikke har samme behov for at hæve sig over andre.

Skrevet af Vivi Barløse

Tags: ,Pages

Categories