Modermælkserstatning – alternativ eller supplement til amning

Modermælkserstatning indeholder alle de næringsstoffer, som et spædbarn har brug for og kan stå alene som kost i de første 4-6 måneder. Efter denne alder bør modermælkserstatning suppleres med mos og grød. Der findes mange forskellige mærker indenfor modermælkserstatning. Mange produceres i pulverform, men der findes også modermælkserstatning, der købes i flydende form.

Hvad er modermælkserstatning?
Modermælkserstatning er fremstillet af komælk, der er ændret på en måde, så det ligner modermælk. Modermælkserstatning er sammensat med modermælk som forbillede, hvilket vil sige, at den indeholder den helt rigtige sammensætning af næringsstoffer, inklusiv mineraler, vitaminer og salte. Forskellen på modermælkserstatning og modermælk er blandt andet, at modermælkserstatning ikke indeholder antistoffer.

Tilberedning af modermælkserstatning
Det er vigtigt med god hygiejne, når du skal tilberede modermælkserstatning. Start med at skolde alle flasker, sutter og beholdere og vask hænderne grundigt. Vandet koges og afkøles derefter til cirka 37 grader. Herefter blandes den afmålte mængde modermælkserstatning i vandet. Det er vigtigt, at du bruger den korrekte mængde. Læs grundigt på pakken, før du laver din modermælkserstatning.

Hvornår bruges modermælkserstatning
Modermælkserstatning bruges først og fremmest til kvinder, som enten ikke kan eller ønsker at amme. Modermælkserstatning kan dækkes barnets totale kost frem til 6 måneder og herefter anvendes som supplement til kosten, frem til barnet er 9 måneder. Nogle kvinder vælger at bruge modermælkserstatning som supplement til deres amning. Det skyldes ofte, at modermælken ikke mætter tilstrækkeligt, enten fordi mælken ikke er fed nok, eller fordi barnet ikke drikker tilstrækkelige mængder.

Amning stadig bedst
Modermælkserstatning giver en god mæthedsfornemmelse. Ved at bruge en sutteflaske med et stort hul, vil barnet kunne få en stor mængde føde med høj næringsværdi på kort tid, og der vil ofte ske en forbedring af nattesøvnen. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom moderne modermælkserstatning til fulde opfylder barnets behov, så er amning at foretrække, blandt andet på grund af de vigtige antistoffer. Brug derfor ikke modermælkserstatning, medmindre der er en god grund til det.

Mærker
Der findes mange mærker indenfor modermælkserstatning. De kan købes i supermarkeder, i Matas og i babyforretninger. Lider dit barn af allergi, kan det være en fordel at vælge et præparat specielt til allergiske børn. På apoteket finder du modermælkserstatning helt uden tilsætningsstoffer. Det er væsentligt dyrere end anden modermælkserstatning, men kan være et fornuftigt valg, hvis dit barn er allergisk.

Tags: , ,Pages

Categories