Moderrolle – om at blive mor

I Den Danske Ordbog defineres moderrolle som: karakteristisk adfærdsmønster for en mor. Der er dog stor uenighed om, hvad dette indebærer, når det angår den moderne moderrolle. Mange kvinder har i dag svært ved at kombinere moderrolle og karriere, og det kan være en stor og svær forandring at gå ind i den nye moderrolle med alt, hvad dertil hører.

moderrolleFølelsesmæssige reaktioner
Mange kvinder oplever følelsesmæssige reaktioner i forbindelse med indtrædelse i den nye moderrolle. Det kan være svært at finde balance mellem arbejde, venner, hobbies og den nye status som familie. Indtrædelsen i den nye moderrolle betyder sygedage og fravær på arbejdet, det betyder barsel, amning og store logistiske udfordringer, hver gang mor eller far vil i byen uden den lille.

Man kan ikke det hele
Vanskelighederne ved at indtræde i den nye moderrolle er stadig tabubelagt og ikke noget, der tales åbent om. Men ved at tale om dine følelser, bliver det nemmere at tackle de svære udfordringer. Tal med dine veninder, din partner eller en professionel psykolog eller coach. Ingen kvinder er i stand til at leve sig 100 % ind i en afbalanceret moderrolle, samtidig med at de kører karriere, går i byen, er kulturelt aktive, rejser og ser blændende ud hver eneste dag. Det gælder med andre ord om at erkende, at den nye moderrolle indebærer nogle fravalg. Man kan ikke det hele, så ved kritisk at prioritere sin tid, kan der komme langt mere harmoni ind i den nye moderrolle.

Det er ikke ualmindeligt at opleve vanskeligheder
3 ud af 4 kvinder oplever følelsesmæssige vanskeligheder i forbindelse med deres nye moderrolle. I de værste tilfælde kan det udvikle sig til en egentlig fødselsdepression. Derfor er det vigtigt at tale ærligt om følelserne, selvom om det kan være svært. Dit psykiske velbefindende er ligeså afgørende som det fysiske, og uforløste frustrationer går ud over både dig og dit barn.

Den personlige moderrolle
Grundlæggende gælder det om, at du definerer din egen moderrolle. Du behøver ikke at leve op til ugebladenes glitrede billeder, din mors forventninger eller andre udefrakommende idealer. En moderrolle er en dybt personlig ting, der hænger tæt sammen med dine værdier og livsindstillinger. For at finde ind til kernen i din moderrolle gælder det derfor om at lytte til din mavefornemmelse. Gør det, du føler mest rigtigt, men pres ikke dig selv til at gøre mere, end du magter. Det er hverken godt for dig eller barnet.

At sige til og fra
En tommelfingerregel når det gælder din nye moderrolle er, at dit barn har mere brug for kærlighed end noget andet. Prøv derfor at skære ned på ambitionerne, hvad angår et perfekt rengjort hjem, matchende børnetøj fra dyre mærker, hjemmebagte boller og storslåede børnefødselsdage. At finde sig til rette i den nye moderrolle handler i høj grad om at kunne sige til og fra og prioritere, hvad din og dit barns tid skal bruges på.

Søg mere information
Er du nysgerrig efter at læse mere om moderrollen, findes der mange bøger og artikler om emnet. Du kan også bede din sundhedsplejerske eller læge om rådgivning eller diskutere emnet i mødregruppen eller blandt dine veninder. Jo mere åbent og ærligt du betragter din nye moderrolle, jo nemmere bliver det at finde balance i hverdagen.

Tags: , , ,Pages

Categories