Nakkefoldsscanning

Nakkefoldsscanningen kan bruges til at udregne det kommende barns risiko for Downs syndrom, det vil sige mongolisme. Nakkefoldsscanningen foretages mellem 12 og 13 fulde uger. Blodprøven (doubletest) skal tages cirka en uge inden scanningen.

Ved at kombinere nakkefoldsscanning med doubletest vil 90 procent af fostre med Down’s syndrom blive fundet, og der er ingen risiko for at abortere ved testen. Derfor har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at alle gravide får tilbuddet.

Undersøgelsen kan ikke vise, om netop dit foster er sygt eller raskt, men man udregner en risiko for sygdommen. Langt de fleste – også ‘ældre gravide’ – vil have en ganske lille risiko for, at fosteret er sygt, og denne risiko vil være meget lavere end risikoen for abort efter moderkageprøve. Derfor tilbyder vi ikke længere moderkageprøve til gravide ældre end 35 år, men i stedet en kombineret test med nakkefoldskanning og doubletest til alle.

Nakkefoldsscanningen foregår ved scanning på maven, men af og til også ved scanning gennem skeden.

Nakkefolden er en lille samling af væske, som alle fostre har bag nakken.

Enkelte fostre har en øget nakkefold, og det er forbundet med øget risiko for Down’s syndrom. Efter ultralydsscanningen får man straks besked om fosterets risiko ud fra scanning og blodprøve. Hvis risikoen er større end 1:300, vil man blive tilbudt en moderkageprøve, og der vil blive taget stilling til, om der skal aftales yderligere scanninger.Pages

Categories