Overlev ulvetimen

De fleste børnefamilier kan nikke genkendende til strabadserne omkring ulvetimen: trætte, sulte børn, som græder og skriger og plager i supermarkedet, eller som ikke vil med hjem fra institutionen. Forældre, der er stressede og utålmodige og ofte lige så sultne og trætte som børnene. En kombination, der nødvendigvis må ende i hyl og kaos, deraf navnet ulvetimen. Her på siden kan du blive klogere på, hvor begrebet ulvetimen stammer fra, og hvordan jeres familie kan ruste sig bedst muligt til de hårde timer sidst på eftermiddagen.
ulvetimen
Begrebets oprindelse
Begrebet ulvetimen som reference til timen før aftensmad, blev første gang anvendt i 1983. Ulvetimen henviser til menneskets naturlige fjende ulven, som er farlig og utæmmet. Ulve spiller en afgørende rolle i myter og litteratur såsom Æsops fabel om drengen, der råber ”Ulven kommer!”, Fenrisulven fra den nordiske mytologi og ikke mindst ulven fra Rødhætte og ulven. Ulvetimen har fundet sin inspiration i mange af disse myter omkring den vilde ulv, men faktisk betød ordet ulvetimen oprindeligt noget helt andet.

Både tidlig morgen og tidlig aften
Ulvetimen er et såkaldt pendulord, det vil sige, at ordet oprindeligt havde en anden betydning, end det har i dag. Oprindeligt stammer begrebet ulvetimen fra folketroen i betydningen timerne før daggry, hvor mennesket menes at være særligt udsat for mareridt og kriser. I dag kan ulvetimen både bruges om tidlig aften og tidlig morgen, altså både i den gamle betydning om de problematiske timer inden daggry og i den moderne betydning om tiden lige inden aftensmad med trætte og sulte børn.

En banan i tasken
For at komme nemmere gennem ulvetimen er der en række gode tommelfingerregler, som I kan prøve af og se om fungerer for jeres familie. Den største årsag til, at sindene kommer i kog i ulvetimen er lavt blodsukker. Både børn og vokse er sultne, og det giver både irritation og koncentrationsbesvær. En meget simpel måde at afværge de værste konflikter i ulvetimen er derfor at fodre både sig selv og børnene af sidst på eftermiddagen. Snup en grovbolle eller banan, inden du skal ned og hente børnene og tag også et mellemmåltid med til dem. Når blodsukkeret er stabiliseret får alle større overskud, og du undgår desuden, at børnene plager desperat om slik i supermarkedet, fordi de er sultne.

God tid til afhentning
En anden årsag til konflikter i ulvetimen er stress fra forældrenes side. Ofte går det galt allerede under hentesituationen i institutionen. Forsøg så vidt muligt at tømme dit hoved for arbejde og pligter, inden du træder ind ad døren. Parkér eventuelt bilen eller cyklen et stykke fra institutionen og gå det sidste stykke for at få luft til hjernen. Tag en dyb indånding og signalér overfor barnet, at I har god tid. Ulvetimen er kendetegnet ved børn, der stritter imod, men meget af modstanden er i virkeligheden en reaktion på forældrenes stress og korte lunte. Du kan derfor afværge meget protest ved at give dig god tid, når du henter.

Tags: , , ,Pages

Categories