Sådan forløber en fødsel

Der findes ingen faste opskrifter på, hvordan en fødsel forløber. En fødsel kan trække ud i flere døgn, eller den kan være overstået på et par timer. Et fødsel kan være præget af komplikationer og bekymringer, eller den kan forløbe glat. Får du flere børn, behøver den ene fødsel ikke at ligne den anden, dog er der en øget sandsynlighed for nogle af de samme karakteristika, eksempelvis stjernekigger stilling, bækkenløsning osv. Her på siden kan du læse om de faser, som en fødsel indeholder – uanset hvordan den i øvrigt forløber.

fødselFødslens 4 faser
En fødsel kan deles op i faser, som beskriver, hvad der sker i kroppen, rent fysiologisk. For den fødende kvinder vil disse faser ofte flyde sammen og opleves uden overgange. Nogle kvinder oplever visse dele af en fødsel som næsten uudholdelige, mens andre dele er livsbekræftende og giver adrenalin og ekstra styrke. De følelsesmæssige reaktioner vil ofte veksle i takt med de fysiologiske overgange af en fødsel.

Den første del af udvidelsesfasen
Den første del af en fødsel kaldes i fagtermer for den latente del af udvidelsesfasen. Her afkortes livmoderhalsen fra 2-3 cm. til 0 cm, og livmodermunden åbner sig fra 0 eller 1 til 3-4 cm. Veerne i den første del af en fødsel er som oftest uregelmæssige og med lange pauser imellem. I perioder kan veerne helt ophøre. Afhængigt af, hvordan denne første del af din fødsel forløber, kan du opholde dig enten i hjemmet eller på hospitalet. Nogle kvinder åbner sig meget hurtigt, og så er det bedst at være klar til den foregående fødsel på hospitalet. Andre kvinder bruger meget lang tid på at åbne sig, og så kan det være en fordel at tage hjem og samle kræfter.

Den anden del af udvidelsesfasen
I næste del af en fødsel åbner livmodermunden sig fra 4-10 centimeter. Veerne bliver kraftigere og mere regelmæssige. Der er nu kun cirka 3 minutters pause imellem hver ve. Opholder du dig i hjemmet, er det tid til at tage ind på fødeafdelingen. Din fødsel er nært forestående, og barnets hoved begynder at bevæge sig nedad i skeden. Mod slutningen af denne fase, varer pauserne mellem dine veer ofte kun 1 eller 2 minutter.

Nedtrængningsfasen
Nu er livmodermunden helt åben, det vil sige 10 centimeter. Veerne aftager, og der er et pusterum, hvor du kan søge kræfter til den sidste del af sin fødsel. Når veerne igen tager til, begynder barnets hoved at bevæge sig længere ned. Dette mærkes som et tryk omkring endetarmen og indikerer den sidste del af en fødsel, nemlig pressefasen.

Pressefasen
Nu er din fødsel lige om hjørnet. Barnets hoved står lige ned på livmodermunden, og for hver presseve, skubbes det længere og længere ned og ud. Der er cirka 2 minutter mellem hver presseve. Når barnet er trængt helt frem i livmodermunden, kommer de sidste afgørende 1-2 presseveer, som føder barnets hoved og krop. Nu er din fødsel overstået, og barnet er kommet til verden.

Tags: , ,Pages

Categories