Svøb dit barn til ro

Både sundhedsplejersker, jordmødre på Rigshospitalet, børnefysioterapeuter og andre specialister indenfor børneområdet har held med det såkaldte svøb. Svøb dit barn vil sige, at du pakker dit barn ind i et tætsluttende tæppe eller lagen, for på den måde at efterlignede livmoderen. Med et svøb kan du hjælpe dit barn til at falde til ro, og svøb siges endvidere at kunne afhjælpe kolik.

svøb

Bombardement af sanser
Uro hos spædbørn menes at skyldes den store omvæltning det er at komme fra den stille, tætsluttende livmoder og ud i det åbne rum med et bombardement af sanser, lys og lyde. Med et svøb kan man genskabe de sanseoplevelser, som barnet kender fra sin tid i moderens mave og på den måde mindske uro og gråd.

Hvad bruger man som svøb?
Et svøb kan enten bestå af et tyndt tæppe, et lagen eller lignende. Pas endelig på, at barnet ikke får det for varmt, mens det ligger i sit svøb. For at understøtte fornemmelsen af livmoderen, kan du samtidig vugge dit barn og lave monotone, gentagende lyde, der minder om dem, barnet kender fra livmoderen.

Børn vækker sig selv
Det stramme svøb forhindrer barnet i at baske med arme og ben. Mange børn vækker sig selv, fordi de spjætter i søvne. Ved at fastholde barnet i et svøb, får det en mere rolig søvn. Så snart barnet sover tungt, kan du løsne dets svøb, så det ikke bliver overophedet. Efterlad aldrig et barn uden opsyn, så længe det er i svøb.

Bedre søvn
Videnskabelige undersøgelser viser, at spædbørn, som lægges i svøb, får en mere rolig vejrtrækning og stabil søvn. Ved at deaktivere de medfødte reflekser, som får barnet til at spjætte, bliver søvnen mere sammenhængende. Det giver barnet større overskud i de vågne timer, og det i sig selv kan være med til at mindske barnets gråd og frustrationer.

Søg rådgivning
Er du i tvivl om, hvordan du lægger dit barn i svøb, kan du spørge din sundhedsplejerske eller jordemoder til råds. De vil kunne vejlede dig, så du kan lægge et korrekt svøb om dit barn. Selvom svøb anvendes på store, anerkendte hospitaler, er der dog stadig delte meninger om effekten af svøb. Du kan derfor risikere, at din sundhedsplejerske eller jordemoder fraråder dig brugen af svøb. Forhør dig omkring, læs om emnet og føl efter, hvad du mener, er det mest rigtige for dit barn og jeres familie.

Udelukkelse af fysiske årsager
Slutteligt er det vigtigt at minde om, at spædbørn først og fremmest græder for at kommunikere behov. Inden du begynder med svøb, skal du derfor undersøge, om der kan være nogle fysiske årsager til barnets uro, såsom maveproblemer, sygdom eller lignende. Alle fysiske årsager skal være udelukkede, før et eventuelt svøb tages i brug. Så kan det til gengæld være den helt rigtige løsning, som giver familien tiltrængt ro og nattesøvn.

Tags: ,Pages

Categories