Tips til barnevogn – vedligeholdelse øger sikkerheden

barnevognVidste du, at du bør vedligeholde din barnevogn på samme måde, som du vedligeholder din cykel? Mange forældre glemmer, at deres barnevogn har brug for jævnlige tjek, rengøring og smørelse for at fungere optimalt. En velplejet barnevogn er ikke blot pænere og mere holdbar, den er også langt mere sikker for dig og dit barn. En barnevogn med løse skruer, nedslidte bremser, skæve hjul osv. giver gener under brug men kan også i værste fald føre til uheld. Her i denne barnevognsguide følger nogle enkelte råd, som du med fordel kan følge for at holde din barnevogn pæn, holdbar og sikker. Husk at selv en billig barnevogn har brug for vedligeholdelse!

To årlige eftersyn
Optimalt skal en barnevogn have et grundigt eftersyn to gange årligt. Tjek at alle dele fungerer, og at der ikke er noget, der sidder løst. De fleste barnevogn forhandlere sælger reserveredele, så der er mulighed for at udskifte eksempelvis bremseklodser, hvis det er nødvendigt. Tør alle de forskellige dele af, så de er rene og tørre; specielt led, eger, aksler, nitter og hjullåse. Stram skruerne efter, rengør i krogene og giv lidt smørelse til klappemekanismerne, gerne WD40, en syrefri olie, som skåner og plejer metallet. Overholder du dine to årlige eftersyn af din barnevogn, har du de bedst mulige forudsætninger for at holde din barnevogn sikker og pæn i lang tid.

Tjekliste
Når du gennemgår din barnevogn til de årlige tjek, kan du bruge denne tjekliste for at se, om du har været helt vejen rundt. Er hjulbøsningerne i god stand? Fungerer bremser og bremsegummi ordentligt, eller trænger de til udskiftning? Er låsene på styret ubeskadigede? Er plastdelene intakte, eller er der slået revner? Sidder alle skuer, møtrikker, nitter og beslag helt fast, så de ikke kan pilles af og sluges af barnet? Fungerer sikkerhedsbøjlen, som den skal? Er der huller eller revner i overdækket? Husk også at tjekke madras, dyne og pude. Holder jeres barnevogn i en kælder eller garage risikerer I fugtskader, som er skadelige for barnets sundhed. Husk derfor også jævnligt at lufte dyne og pude og skifte sengetøjet.

Daglig pleje
Udover de to årlige tjek, som bør ligge før og efter vinter, bør du også i det daglige sikre dig, at din barnevogn holdes rengjort og tør. Optimalt bør din barnevogn stå et tørt og overdækket sted uden direkte sol. På den måde undgår du misfarvninger, fugt og rust. Derudover holder tekstilerne deres farver og elasticitet længere. En barnevogn som står udendørs hele året, vil hurtigt blive mærket af vind og vejr. Særligt vintermånederne er hårde for din barnevogn. Sne, slud og salt skader din barnevogn på samme måde, som det skader din cykel og bil. Det er derfor en god idé at være ekstra omhyggelig med vedligeholdelsen i vintermånederne. Har du mulighed for det, så vask barnevognen efter hver køretur. Ellers kan du tørre stellet af med en klud for at fjerne det værste salt. I sommermånederne er det særligt efter køreture på stranden, at du bør rengøre stellet og metaldelene for at fjerne sand og småsten.

Tags: , , ,Pages

Categories