Vælg den rette autostol

Ifølge dansk lovgivning, er det førerens ansvar, at alle passagerer under 15 år er spændt forsvarligt fast. For børn under 4 år eller cirka 18 kilo, kræver denne fastspænding en godkendt autostol. Men hvilken autostol skal man vælge? Og hvordan monteres den korrekt? Her på siden kan du finde en guide til indkøb af din første autostol, så du opnår en forsvarlig og lovlig kørsel.

autostolEn autostol der passer
Det vigtigste, når du skal vælge en autostol til dit barn er, at den passer til barnets alder, højde og vægt. Kun en autostol, der passer til barnet, fungerer optimalt i tilfælde af kollision. Eftersom der er stor forskel på børns størrelse, bør du ikke tage udgangspunkt i alderen alene, men omhyggeligt måle og veje dit barn, og bruge disse tal som beslutningsgrundlag for, hvilken autostol, du skal vælge.

Autostol til de mindste
For at gøre det lettere at finde den korrekte autostol, er stolene delt op i nogle kategorier. Den såkaldte boxette er en autostol til babyer fra 0-4 måneder. Denne autostol monteres med en trepunktssele, og babyen ligger ned som i en almindelig lift. Rådet for større Færdselssikkerhed anbefaler, at denne type autostol kun anvendes til børn, som ikke kan sidde i en babystol. Den såkaldte babystol er en autostol til babyer på op til 10 kilo. Det anbefales, at barnet højst sidder en halv time i denne autostol for at undgå rygbelastning.

Autostol til de større
Til de største børn op til 18 kilo eller 4 år anvendes en autostol med benævnelsen barnestol. Denne type autostol er som oftest konstrueret, så barnet spændes fast med en speciel fem punkts barnesele i selve autostolen. Den kan både fås som bagudvendt og fremadvendt autostol. Når barnet er over 4 år, skal jeres autostol afløses af en såkaldt selepude eller selestol, der kan løfte barnet tilstrækkeligt op til, at det kan anvende bilens almindelige sele. Hvis selen rammer halsen, er barnet for lille til at benytte en selepude. Fra barnet er cirka 140 centimeter højt, kan det benytte den almindelige sele uden selepude.

Godkendelser
En god rettesnor, når I skal vælge autostol er at gå efter de danske og internationale mærkninger. Den såkaldte E-godkendelse er en fælleseuropæisk godkendelse, som blandt andet lægger vægt på, at barnet bliver fikseret på pladsen, og kroppen ikke belastes unødigt. De to første cifre under og efter E-mærket skal være 03, for at din autostol lever op til de nyeste krav til E-mærkningen. T-godkendelsen er en svensk mærkning, som gives til en autostol, der er bagudvendt, og som yder skærpet beskyttelse af barnets hoved. T-prøven er den strengeste test og giver dig en autostol med sikkerhed i særklasse. DS-godkendelsen er udarbejdet af Dansk Standard og stiller samme krav til en autostol som E-mærkningen. Derudover forudsætter DS-mærkningen ekstra beskyttelse af hovedet samt dansk brugsanvisning.

Korrekt montering af din autostol
For at få maksimal gavn af din autostol er det vigtigt, at den er monteret korrekt. En bagudvendt autostol giver ifølge en stor test fra Forbrugerrådets blad ’Tænk’ den bedste beskyttelse i tilfælde af kollision. Til gengæld er der også stor risiko for fejlmontering, idet denne type autostol er sværere at montere end en fremadrettet autostol. Sørg derfor for at læse brugsanvisningen grundigt og bed eventuelt ekspedienten om at demonstrere, hvorledes jeres nye autostol skal monteres i bilen.

Tags: , , ,Pages

Categories