Vælg den rette børnecykel

En børnecykel er dit barns første rigtige cykel. En børnecykel har kun to hjul og afløser således tricykler, løbercykler og gåcykler. En børnecykel kan i modsætning til de tidligere cykler anvendes i rigtig mange år, og derfor er det vigtigt at vælge den helt rigtige børnecykel fra starten. Vælger du en børnecykel, der kan justeres i højden i takt med, at barnet vokser, er der mange penge at spare, og du sikrer dig, at barnet har optimal køreglæde og sikkerhed på turen.

børnecykelHvornår skal du købe børnecykel?
Det er vigtigt, at dit barn ikke får sin børnecykel for tidligt. Det er ikke nok, at barnet kan holde balancen, der er også mange andre faktorer, der skal være på plads, før det er forsvarligt at sende sit barn ud i trafikken på en børnecykel. For det første skal barnet have udviklet orienteringssans samt en fornemmelse af afstand. Barnet skal kunne aflæse, hvor hurtigt bilerne kører, og hvor langt væk de er. Dernæst er det vigtigt, at barnet kan holde øje med flere ting på en gang: trafikken, underlaget, lyskryds osv.

Hvornår er barnet klar til trafikken?
På samme måde skal barnet kunne multitaske. Det er nødvendigt både at kunne række hånden ud, se sig for, bremse, bruge ringeklokken osv. på samme tid. Som en tommelfingerregel siger man, at børn er klar til deres første tohjulede børnecykel, når de er omkring 8-10 år. I denne alder har de det fornødne overblik til at gennemskue trafikken og tilstrækkelig kontrol over deres motorik til at styre cyklen, selv i vådt føre og på ujævnt terræn.

Hvilken børnecykel skal du vælge?
Først og fremmest gælder det om at vælge en robust børnecykel, som lever op til gældende sikkerhedskrav. Du kan sagtens købe en brugt børnecykel, så længe den er forsvarlig at gøre på. En børnecykel skal være så høj, at barnet kan sidde på sadlen og nå jorden med begge fødder. Som nævnt tidligere er det en fordel at vælge en børnecykel, som kan justeres i højden i takt med barnets alder. Børn vokser hurtigt, og der er derfor mange penge sparet ved at vælge en justerbar børnecykel.

Flere råd til valg af børnecykel
En anden måde at spare penge på er ved at købe kønsløse cykler. På den måde kan dine børn arve cykler efter hinanden. Det er i øvrigt en fordel for de små drenge at starte med en pigecykel, da de så ikke skal svinge benet over en høj stang. Sørg for at vælge en cykel, der ikke er for tung. Selvom stellet skal være robust kan det sagtens være støbt i et letvægtmateriale, som gør det nemmere for barnet at løfte den over kantstene mv.

Udstyr
Husk at købe udstyr til din børnecykel. Først og fremmest er en robust cykelhjelm et must. Sørg for at købe en cykelhjelm, der passer til barnet, så den hverken sidder for løst eller stramt. Husk også at købe lygter til den nye børnecykel. Det kan være en god idé at investere i magnetlygter eller lygter med batterier, da du således undgår, at barnet glemmer lygterne og kører uden lys. Derudover findes der masser af andet udstyr til den nye børnecykel såsom kilometertæller, cykelkurv, ringeklokke, bagagebærer, holder til vanddunk, cykelcomputer osv. Hvor meget udstyr du ønsker til dit barns børnecykel er en smagssag. Husk dog at en børnecykel skal bruges i trafikken, så der bør ikke være for meget udstyr, der distraherer kørslen.

Tags: ,Pages

Categories