Værd at vide om befrugtning

Den naturlige befrugtning sker ved, at mandens sædceller svømmer op gennem kvindens livmoderhals og ud gennem æggelederen, hvor de møder ægget, og en eller flere sædceller trænger ind i ægget. Det er sammensmeltningen mellem æg og sædcelle, som kaldes befrugtning. Efter befrugtning af ægget, begynder ægget at dele sig og bevæger sig i løbet af nogle dage gennem æggelederen og ned til livmoderen. Her sætter det sig fast og begynder at udvikle sig til en baby.

befrugtningForudsætningen for befrugtning
Forudsætningen for en succesfuld befrugtning ligger både hos manden og kvinden. Hos manden kræves der en god sædkvalitet med mange levedygtige sædceller, og hos kvinden er forudsætningen for befrugtning, at hun danner modne æg, får ægløsning og har fuld passage gennem æggelederne. Er der problemer ved blot én af disse faktorer, er der stor sandsynlighed for manglende befrugtning.

Mandens fertilitet
Befrugtning sker ved, at manden har sædafgang inde i kvinden. Sædcellerne løber gennem bitestiklen og blandes op med væske fra prostata og sædblæren, hvorpå den stødes ud gennem urinrøret. I en gennemsnitlig god sædkvalitet vil der være cirka 60 millioner sædceller for hver milliliter sædvæske. Mængden af sædvæske siger i sig selv ikke noget om chancen for befrugtning. Det er derimod kvaliteten af sædcellerne, som har betydning. Sædcellerne skal være raske og svømmedygtige, så de er i stand til at nå hele vejen frem til ægget, hvor der sker en befrugtning.

Kvindens fertilitet
For at opnå befrugtning er det vigtigt, at kvinden har ægløsning. Hun skal altså producere gode, levedygtige æg, som modnes og frigøres, så de er klar til befrugtning. Derudover er det vigtigt, at der er passage i æggelederen. I modsat fald diagnosticeres kvinden som steril. Jo ældre kvinden er, jo mindre er sandsynligheden for befrugtning. En kvinde på 25 år vil have cirka 30 % procent chance for befrugtning. En kvinde på 35 år cirka 15 % chance og en kvinde på 40 år cirka 2 %.

Hvornår er der mulighed for befrugtning?
Befrugtning sker under kvindens ægløsning, som ligger cirka 14 dage efter 1. menstruationsdag. Tidspunktet kan dog variere meget fra kvinde til kvinde. Mange kvinder kan mærke, når de har ægløsning i form af underlivssmerter. Disse smerter indikerer, at der nu er mulighed for en befrugtning. Et andet tegn på ægløsning er øget udflåd samt LH-hormon i morgenurinen, hvilket kan registreres med en såkaldt ægløsningstest. For at opnå de bedste chancer for succesfuld befrugtning, er det en god idé at holde øje med kvindens ægløsning.

Ægløsning
Forudsætningen for befrugtning er en velfungerende ægløsning hos kvinden. Ægløsningen reguleres i et samspil mellem æggestokkene og hypofysen. Først i menstruationscyklussen vokser og modnes en ægblære, hvorefter der sendes signal til hypofysen gennem et hormon, kaldet LH-hormonet. Herved aktiveres den ægløsning, som danner udgangspunkt for en succesfuld befrugtning. Når ægget er frigjort fra ægblæren, bevæger det sig gennem æggestokken mod livmoderen. Her dannes et hormon kaldet progesteron, som gør livmoderslimhinden i stand til at modtage ægget efter befrugtning.

Tags: , ,



Pages

Categories