Værd at vide om dagpleje

Dagpleje er en pasningsordning for børn i alderen seks måneder til tre år. Dagpleje er altså et alternativ til vuggestue og kan benyttes helt frem, til barnet skal starte i børnehave. I en dagpleje bliver barnet del af en lille børnegruppe, der bliver passet af en dagplejer. Det særlige ved dagpleje er altså, at pasningen foregår i hjemlige omgivelser, at der kun er få børn, og at der som regel kun er én voksen tilknyttet.

dagplejeTyper af dagpleje
Der findes fire forskellige former for dagpleje, nemlig kommunal dagpleje, privat dagpleje, flerbørns dagpleje og basis dagpleje. Hvilken type dagpleje man bør vælge, afhænger af flere forskellige faktorer. Først og fremmest skal man som forældre føle sig tryg ved ordningen. Dernæst bør tilbuddet om dagpleje tilpasses barnets temperament og personlighed. Nogle børn har brug for meget tryghed og ro omkring sig, mens andre allerede i en tidlig alder har behov for mere stimulation og samvær med andre børn.

Kommunal dagpleje
I en kommunal dagpleje bliver 3-4 børn passet hos en privat dagplejer. Dennes hjem danner altså rammen om den kommunale dagpleje, og dagplejeres familie er også en del af børnenes hverdag. I en kommunal dagpleje vil dagplejeren løbende modtage supervision fra det pædagogiske tilsyn og tilbydes forskellige kurser og efteruddannelser. Bliver den lokale dagpleje lukket på grund af ferie eller sygdom, tilbydes barnet pasning i en gæste dagpleje.

Privat dagpleje
Privat dagpleje vil sige, at en forælder indgår en kontrakt omkring pasning af sit eget samt en anden families barn. Privat dagpleje kan desuden ombefatte egne tvillinger, trillinger eller to søskende, der begge er mellem 6 måneder og tre år. Privat dagpleje kan også være en pasningsordning, hvor to familier deles om pasningen. Fordelen ved privat dagpleje er trygheden, den tætte voksenkontakt og den reducerede smittefare. Ulempen kan være manglende stimulation med andre børn samt en sværere overgang til børnehave.

Flerbørns dagpleje
I en flerbørns dagpleje bliver cirka 8 børn passet af 3 dagplejere, der arbejder sammen i et team. Børnene er i alderen 0-3 år og følges ad i gruppen på tværs af alderen. En flerbørns dagpleje er etableret i kommunens lokaler og har åbent alle ugens hverdage. Fordelen ved flerbørns dagpleje er, at børnene får et meget tæt, næsten familiært forhold til hinanden og de voksne. Ulempen er en større sårbarhed i forbindelse med sygdom, ferier osv. Kommunens flerbørns dagpleje er omfattet af loven om læreplan og dagpleje politik.

Basis dagpleje
Basis dagpleje er et supplement til den kommunale dagpleje, særligt henvendt til børn med ekstraordinære behov eksempelvis på grund af sygdom, forsinket udvikling eller problematiske forældrerelationer. I en basis dagpleje bliver børnene passet i et privat hjem af dagplejere med pædagogisk uddannelse. Kontakt din kommune for at høre om muligheden for at få dit barn passet i en basis dagpleje.

Tags: , , ,Pages

Categories