Værd at vide om presseveer

Presseveer indikerer afslutningen på din fødsel. Det er dine presseveer, som hjælper barnet ud gennem livmodermunden, og de er meget anderledes end de foregående udvidelsesveer, både hvad angår intensitet og varighed. Det er også forskelligt, hvordan fødende kvinder opfatter deres presseveer. Nogen synes de er hårde, men gode, fordi de tillader kvinden selv at være aktiv, og fordi de er tegn på fødslens afslutning. Andre kvinder synes, at deres presseveer er den hårdeste og mest opslidende del af fødslen.

presseveerSå længe varer presseveer
Presseveer forløber fra det tidspunkt, hvor du er 10 cm. åben, og til det øjeblik, hvor barnet kommer til verden. Hvor mange presseveer du har brug for, for at føde dit barn er meget individuelt. Nogle kvinder har brug for mange presseveer og kan forblive i pressefasen i 1-2 timer. Andre kvinder har kun brug for ganske få presseveer, før deres barn er født. Som en tommelfingerregel siger man, at der skal flere presseveer til en førstegangsfødsel, men naturligvis er der ingen regler uden undtagelser.

Det sker der under dine presseveer
Dine presseveer består ligesom udvidelsesveerne af veer opdelt af pauser. Når du har presseveer, trænger barnets hoved længere og længere frem, men glider lidt tilbage igen, når der er pause mellem veerne. Pausen bruger både du og barnet til at samle nye kræfter. I pausen vil smerterne og den spændte fornemmelse aftage, og du har mulighed for eventuelt at skifte stilling. For hver gang du har presseveer, trænger barnet længere ud mod den åbne livmodermund, indtil den afgørende ve, hvor hovedet fødes. Nogle kvinder føder hele barnet i en ve, men det mest typisk er, at der skal to presseveer til, en til hovedet og en til kroppen.

Sådan føles presseveer
Presseveer føles meget anderledes end udvidelsesveer. Mange kvinder sammenligner det med at skulle meget på toilettet, som forstoppelse eller som en lavine, der ruller ind over kroppen. Kraftige presseveer vil være næsten umulige at ignorere. Nogle kvinder oplever disse kraftige presseveer som en lettelse ovenpå udvidelsesfasen. Når dine presseveer kommer, har du mulighed for at være aktiv og hjælpe til med fødslen. Også tanken om, at barnet snart kommer til verden kan være med til at gøre presseveer til en god oplevelse. Under de sidste presseveer kan du føle en kraftig, svidende fornemmelse på grund af den voldsomme udspiling af skeden og endetarmen. Det skyldes, at barnets hoved er på vej ud.

Barnets trivsel
Presseveer er hårde og anstrengende for barnet, og jordemoderen vil derfor kontinuerligt lytte efter barnets hjertelyd for at sikre sig, at barnet trives og ikke belastes for meget. Afhængigt af kvindens presseveer vil dette tjek ske hver eller hver anden gang, der er en pause mellem veerne. For at lette pressefasen for både dig og barnet, vil jordemoderen guide dig til en fordelagtig vejrtrækning. Hun vil også støtte dit mellemkød og barnets hoved for at mindske risikoen for bristninger. Cirka 80 % af alle fødende kvinder oplever bristninger i mellemkødet. Dette kan eventuelt forebygges, ved at jordemoderen klipper et snit på cirka 2-4 centimeter for at lette trykket. Normalt klipper jordemoderen dog kun, hvis det vurderes at barnets tilstand er kritisk, og det har brug for at komme ud hurtigt.

Tags: , ,Pages

Categories