Fakta om mellemørebetændelse

En af de hyppigst forekommende infektioner hos børn

Mellemørebetændelse er en af de hyppigst forekommende infektioner hos børn. Mellemørebetændelse smitter både gennem luften og via kontakt, og der er derfor en øget risikofaktor i børneinstitutioner og andre steder, hvor der er mange børn samlet. Det medfører som oftest et stærkt ubehag at have mellemørebetændelse. Det kan være forbundet med høj feber og smerter i øregangen. Her på siden kan du læse mere om mellemørebetændelse, hvordan det forebygges og behandles.

Hvad er mellemørebetændelse?
Mellemørebetændelse skyldes en infektion i den slimhinde, der sidder i mellemøret. Mellemøret er et luftfyldt hulrum mellem trommehinden og det indre øre. Det er i dette hulrum, at der kan opstå en infektion enten med virus og bakterier. Infektionen spredes fra polypperne i næsesvælget til mellemøret, hvor der dannes pus. Mellemørebetændelse opstår ofte i forbindelse med andre former for infektioner, såsom forkølelse eller influenza.

Små børn særligt udsatte
Særligt mindre børn har en øget risiko for at få mellemørebetændelse. Det skyldes, at deres mellemøre endnu ikke er færdigudviklet og derfor har sværere ved at transportere væske ud. Dermed ophobes bakterier og snavs i øret, hvilket kan medføre mellemørebetændelse. Risikoen for at få mellemørebetændelse aftager efter de første 3 leveår, men også større børn og voksne kan blive smittet.

Symptomer på mellemørebetændelse
Symptomerne på mellemørebetændelse er som oftest kraftig ørepine, susen i ørerne og nedsat hørelse. Derudover er mellemørebetændelse ofte ledsaget af feber. Hvis mellemørebetændelse ikke behandles hurtigt, er der risiko for, at trommehinden sprænger. Det skyldes, at betændelsen forsøger at trænge ud af øret. Hvis trommehinden springer i forbindelse med mellemørebetændelse, vil der løbe blodigt materie ud af øret. Det giver et ar i trommehinden, men er ellers ikke farligt.

Behandling af mellemørebetændelse
Mellemørebetændelse behandles med penicillin. Der findes mange forskellige præparater, og man kan risikere, at det første medicin ikke er effektivt mod mellemørebetændelse. Så er der ikke andet for end at prøve med et andet mærke. Da mellemørebetændelse kan være meget smertefuldt, kombineres penicillin behandlingen ofte med smertestillende piller. Til små børn kan det være i form af flydende midler eller stikpiller. Optræder der gentagne tilfælde af mellemørebetændelse, kan det være nødvendigt at lægge dræn på barnet.

Forebyggelse af mellemørebetændelse
For at undgå mellemørebetændelse er det en god idé at undgå rygning i hjemmet, da det øger risikoen for smitte. Det skyldes, at de små fimrehår i slimhinden, som transporterer slimen væk, bliver ødelagt af tobaksrøg, hvorved luftvejene bliver mere modtagelige overfor infektion. Derudover er grundig håndhygiejne vigtig for at undgå kontaktsmitte.

Tags: , ,



Pages

Categories