Infertilitet hos kvinder

Infertilitet hos kvinder kan antage mange former. Årsagerne spænder lige fra hormonelle forstyrrelser til anatomiske komplikationer og aldersbetinget barnløshed. Bortset fra sidstnævnte, nemlig aspektet omkring alder, kan infertilitet hos kvinder deles op i fire hovedgrupper: manglende ægløsning, kromosomdefekter, anatomiske forstyrrelser og øvrige årsager. Manglende ægløsning menes at være den største årsag til infertilitet hos kvinder, cirka 35 % af alle registrerede tilfælde.

infertilitet

Problemer med ægløsningen
Over 40 % af alle kvinder har problemer med deres ægløsning, og det fører i mange tilfælde til barnløshed. Ægløsningscyklussen er meget komplekst, og det betyder, at selv små afvigelser og problemer kan føre til infertilitet hos kvinder. Cyklussen er styret af forskellige hormoner, som henholdsvis modner, frigør og udskiller kvindens æg. Infertilitet hos kvinder kan skyldes, at der slet ikke produceres æg, at de ikke modnes, eller at de ikke bevæger sig korrekt gennem æggelederen. Kvinder, hvis infertilitet skyldes problemer med ægløsningen, har store chancer for at blive gravide med de behandlingsformer, som tilbydes i dag.

Anatomiske årsager
Den mest udbredte årsag, når det gælder anatomisk funderet barnløshed, er endometriose. En lidelse, som menes at udgøre hele 20 % af alle tilfælde af infertilitet hos kvinder. Endometriose nedsætter fertiliteten på grund af beskadigelser på blandt andet æggelederne. Derudover kan det påvirke ægløsningsprocessen og indlejringen af ægget. Andre årsager til anatomisk fungeret infertilitet hos kvinder kan være forskellige infektioner og betændelsestilstande. På grund af anatomien er kvinder mere udsatte for infektioner end mænd. Visser betændelsestilstande kan føre til infertilitet hos kvinder, men langt de fleste kan behandles uden varige mén.

Kromosomfejl
Infertilitet hos kvinder kan også skyldes forskellige kromosomfejl og sygdomme, hvor der udvikles for lidt eller for mange kønskromosomer. En af de mere kendte årsager er det såkaldte Turners syndrom, som betyder, at piger fødes uden X-kromosom. Infertilitet hos kvinder som skyldes Turnes syndrom kan ikke behandles. Cirka en ud af 3000 piger fødes med Turnes syndrom og danner aldrig fuldt udviklede kønskarakterer.

Øvrige årsager
Af øvrige årsager til infertilitet hos kvinder kan nævnes ringe østrogenstimulation, dårligt fungerende endocervikale celler eller såkaldt fjendtligt slim, opstået som følge af intravaginale infektioner. Infertilitet hos kvinder forudsætter definitionsmæssigt, at kvinden har forsøgt at blive gravid i et år eller mere. Hos cirka 10-15 % af alle barnløse par kan der ikke findes nogen direkte årsag til den manglende graviditet.

Alder og livsstil
Sidst men ikke mindst kan infertilitet hos kvinder skyldes alder. Evnen til at blive gravid falder markant fra 35-årsalderen, og netop det faktum at kvinder får deres første barn i en senere og senere alder, nævnes som en af de største årsager til den stigende barnløshed. Udover alder kan også livsstilsfaktorer være årsager til infertilitet hos kvinder. Overvægt, alkohol, usund mad og manglende motion kan nedsætte fertiliteten betragteligt. Læs mere om livsstilsfaktorer og fertilitet hos kvinder i artiklen ”bedre fertilitet”.

Tags: , ,Pages

Categories