Ny baby på vej – sådan forbereder I jer

Selvom du som mor har prøvet det hele før, er det alligevel ganske anderledes, når der er en ny baby på vej. Denne gang er der nemlig ikke tid til at tage middagslur og dvæle ved maven på samme måde, som der var første gang. Mens der er en ny baby på vej, har du samtidig et stort barn, som du skal tage dig af, og som det er vigtigt, at du giver opmærksomhed og forbereder på familieforøgelsen. Her kan du se, hvordan du kan forberede den kommende storebror eller storesøster på, at der er en ny baby på vej.
familieforøgelse
Fordele og ulemper
Anden graviditet er både nemmere og sværere end den første. Nemmere fordi du har prøvet det før og derfor kender procedurerne. Sværere fordi du har dit store barn at tage dig af – selv på dage med kvalme og træthed. Når der er en ny baby på vej, betyder det også, at familien vokser, og det kræver både mere tid, flere penge, mere plads og mere overskud.

Vis din glæde
Det er med andre ord en udfordring for hele familien, når der er en ny baby på vej, men samtidig er det en stor gave, og for det ældste barn er det vigtigt, at du signalerer det positive ved familieforøgelsen. Vis din glæde og tal om det, som om det er en naturlig begivenhed og ikke noget, der vil ryste hele familien i dens grundvold. Det er især jeres egne indstillinger til, at der er en ny baby på vej, som afgør, hvordan det ældre barn reagerer.

Drop den dårlige samvittighed
Når der er en ny baby på vej, betyder det uundgåeligt mindre tid til det ældste barn. Det kan der ikke ændres ved, så det nytter ikke noget at have dårlig samvittighed. Tænk på alt det gode, det medfører, også for det ældre barn. Når der er en ny baby på vej, er der samtidig en ny legekammerat på vej, og du kan ikke yde dobbelt, bare fordi der er dobbelt så mange børn.

Vær konkret
Når du skal fortælle dit ældre barn, at der er en ny baby på vej, så forsøg at være så konkret som muligt. Vis gamle babybilleder frem, lad ham eller hende røre ved din mave og fortæl om dengang de selv lå derinde. Børn hører bedst efter, hvis historien handler om dem selv, så hold fokus på dengang de selv var små babyer. Jo yngre barnet er, jo mere konkret bør du være.

Prioritér tid med den store
Sørg for at bruge så meget tid som muligt med det ældste barn inden fødslen. Så snart den lille ny kommer til verden, vil der være mindre tid til den store, så det er godt, at den store er tanket op følelsesmæssigt. Husk at fortælle, at du elsker ham eller hende og gør det klart, at du ikke foretrækker den lille ny, selvom det fra et barns synspunkt kunne se sådan ud.

Læs om emnet
Mens I venter på, at der er en ny baby på vej, kan I læse nogle af de mange gode bøger, der handler om at blive storebror eller storesøster. Dette er særligt anvendeligt, hvis dit barn er 3 år eller mere. Bøgerne kan være et godt springbræt til samtaler omkring den forestående familieforøgelse. Jo mere forberedt barnet er, jo nemmere bliver det at forholde sig til, at der er en ny baby på vej.

Tags: , , ,Pages

Categories