Du må begynde at give dit barn vælling, fra det er cirka 4 måneder gammelt. Vælling er sund børnemad, der giver en god mæthedsfornemmelse. Mange forældre oplever, at nattesøvnen forbedres markant, når den første vælling introduceres. Der findes mange forskellige måder at lave vælling på. Du kan købe det færdiglavet eller lave det selv med enten hirseflager, rismel eller majsstivelse. Her på siden kan du finde opskrifter på vælling, der er nemme at lave.
Hvornår må du give vælling?
Hvornår du skal begynde at give vælling afhænger af dit barns appetit. Vælling mætter mere end modermælk, så når du oplever, at amningen ikke længere er tilstrækkelig, kan du med fordel prøve dig frem med vælling. Det er dog ikke alle familier, der har glæde af vælling. Nogle børn skifter direkte fra modermælk til grød med ske. Under alle omstændigheder bør du tidligst starte med vælling, når barnet er 4 måneder. Inden den alder, anbefaler Sundhedsstyrelsen alene modermælk eller modermælkserstatning.
Lav din egen vælling
Fordelen ved at lave din vælling selv er, at du ved præcist, hvad der er i maden. Det tager ikke ret lang tid at lave en portion vælling, og når først du har rutinen, kan du lave vælling med en hånd, mens du holder barnet med den anden. Hvilken type vælling du foretrækker, afhænger både af overbevisninger og naturligvis af barnets smag. Hvis barnet gentagne gange spytter din vælling ud, kan du med fordel forsøge en af de andre opskrifter.
Opskrifter på vælling
Lav vælling med rismel ud af 2 deciliter vand, 1 spsk. rismel og modermælkserstatning svarende til 2 deciliter vand. Pisk vand og rismel sammen i en gryde og kog det cirka 2 minutter. Så snart det er afkølet, piskes modermælkserstatningen i, hvorefter din vælling er klar til at spise. Den nemmeste måde for barnet at spise sin vælling er i en sutteflaske. Vælling er meget flydende og derfor ikke egnet til ske. Desuden er barnets synkereflekser endnu ikke helt udviklet, så det vil have svært ved at spise vælling med ske.
Andre opskrifter
Sådan laver du vælling med hirseflager. Udskift rismelet med 1½ spsk. hirseflager og kog det 5 – 10 minutter, inden det afkøles og tilsættes modermælkserstatning. Hirseflager er sunde og har en sød smag, som tiltaler de fleste spædbørn. Du kan også lave vælling med majstivelse. Her skal du udskifte rismelet med 1 tsk. majsstivelse og koge det cirka 1 minut. Prøv dig frem og find dit barns favorit vælling.
Indkøb til vælling
Der er ingen særlige krav til ingredienserne, når du skal lave vælling. Du kan købe dem økologiske eller ikke økologiske alt efter overbevisning og pengepung. Også hvad angår den modermælkserstatning du bruger til din vælling, kan du vælge det mærke, du vil. Priserne svinger meget, men med mindre dit barn lider af allergi, er der ingen grund til at vælge de dyreste mærker. Ligesom med de øvrige ingredienser til vælling kan der være forskel på, hvilken modermælkserstatning dit barn bedst kan lide. Prøv dig frem, til du rammer den perfekte opskrift på jeres yndlings vælling.