Det er godt inden fødslen at sætte sig lidt ind i, hvad amning er for noget. Kroppens forberedelse til at producere mælk begynder helt af sig selv under graviditeten.
Stort set alle kvinder kan amme, og de fleste børn trives godt på modermælk, til de er omkring et halvt år. Barnet kan fortsætte med at få modermælk ved siden af almindelig mad, så længe mor og barn har lyst til det. Det er væsentligt, at du selv overvejer, om du har lyst til at amme. Du kan fx tænke på, hvad amning vil betyde for dig og familien i hverdagen. Den kommende fars støtte og omsorg er af stor betydning for, om amningen lykkes. Derfor er det godt, at både manden og kvinden ved noget om amning.
Omgivelsernes indstilling er også betydningsfuld. Du kan snakke med din mor og din svigermor om deres erfaringer med amning. Måske har du også veninder, der ved, hvordan det er at amme. Lyt mest til andre kvinders positive oplevelser, de kan styrke dig.
Luk af for skepsis og mistillid, den vil bare gøre dig usikker. At samle viden og erfaringer under graviditeten er en god forberedelse. Hvis du er i tvivl om din lyst til at amme, hvis du har svært ved at tro på, du kan amme, eller hvis amning virker frastødende på dig, så er det væsentligt, at du taler med jordemoderen eller sundhedsplejersken om det.
Har du fået foretaget korrektioner af dine bryster ved hjælp af kirurgisk indgreb, eller har du (haft) piercing i dine brystvorter, kan din amning påvirkes af det. Tal med jordemoder eller sundhedsplejerske om det.
Amning skal læres i et samarbejde mellem mor og barn efter fødslen. Det er tit nødvendigt med vejledning og hjælp fra andre.