Fødslens begyndelse – de første tegn

Nogle gravide kvinder har selv en stærk fornemmelse af, at fødslen snart går i gang. Men der findes også en række tegn fra kroppen, der viser at fødslen er ved at begynde.

Slimprop
Hos de fleste kvinder sidder der en prop af slim i livmodermunden. Den beskytter mod bakteriers indtrængen i livmoderen. I slutningen af graviditeten åbner livmodermunden sig lidt, og slimproppen glider ud. Slimet er sejt og hvidligt. Det kan være gulligt, eventuelt med lidt blod i, og kan komme ud fra skeden klatvis over et par dage.

Tegnblødning
Der kan komme lidt slimet, brunligt eller lyst blodigt udflåd i forbindelse med, at fødslen går i gang. Det kommer også fra livmodermunden. Når den åbner sig, brister nogle små blodkar. Denne let slimede blødning kaldes tegnblødning.

Veer
Fødslen kan begynde med veer. Veer er sammentrækninger i livmoderen. Sammentrækningerne skal trække livmoderhalsen opad og åbne livmodermunden.

I begyndelsen af fødslen kan veerne være uregelmæssige. De kan komme med 5 til 10 til 15 minutters interval og have forskellig varighed. Nogle er små og korte på et halvt minut, andre længere – op til 1 minut. Efterhånden finder vearbejdet et mønster, hvor veerne kommer nogenlunde regelmæssigt og varer nogenlunde lige længe.

Veer mærkes som ubehag eller smerter i livmoderen og måske over lænden og ned i lårene.

Afgang af fostervand
Det første tegn på, at fødslen snart går i gang, kan være, at der går hul på fosterhinderne og fostervandet begynder at sive.

Fostervandet kan begynde at løbe ret pludseligt, eller det kan sive ganske langsomt. Man kan godt føle sig i tvivl, om det er fostervand, der siver, om det er urin, eller om det er rigeligt med udflåd. Fostervandet har en karakteristisk lugt, som du nok vil lægge mærke til. Det vil blive ved med at sive, hvis der er hul på fosterhinderne. Fostervandet er klart. Der er ingen nerver i fosterhinderne, så det gør ikke ondt, når der går hul på dem.

Tags: , , ,Pages

Categories