Fakta om trodsalderen

Trodsalderen er en betegnelse for den periode i barnets liv, hvor det udvikler vilje og selvstændighed med deraf følgende raseri og vredesudbrud. Trodsalderen opstår typisk i 2-årsalderen men kan vare helt frem til 4-års alderen. Årsagen til at trodsalderen opstår, er at barnets vilje er større end dets egentlig formåen. Barnet vil gerne gøre alting selv, men evnerne rækker ikke, og det forårsager frustrationer. Trodsalderen går altid over af sig selv igen – så hold ud, det er kun en periode.

Når man forstår mere end man kan sige
2-årige børn oplever en eksplosion af sanseindtryk. Det er i den alder, de for alvor begynder at opleve verden, og de ønsker at kommunikere deres indtryk til omgivelserne. Sproget følger imidlertid ikke med, og det er endnu en årsag til trodsalderen. Barnet forstår mere end det kan udtrykke sprogligt, og det medfører frustration, når det ikke bliver forstået. Trodsalderen er altså samlet set et udtryk for frustration, fordi barnet er i gang med en vigtig del af sin udvikling.

En naturlig del af udviklingen
Trodsalderen kan være hård at komme igennem for hele familien, men det er vigtigt at forstå, at trodsalderen er en naturlig del af barnets udvikling og altså ikke et udtryk for manglende opdragelse. Husk at barnet skriger, fordi det er frustreret, ikke fordi det er trodsigt. I den sammenhæng kan trodsalderen virke som et forkert ord, da det jo netop ikke er trods, der er tale om.

Sådan overlever I trodsalderen
Sådan håndterer du trodsalderen. Vær tålmodig, rolig og bestemt. Selvom når trodsalderen er værst, og barnet skriger og kaster sig på gulvet, er det vigtigt, at du bevarer roen og overblikket. Husk, at det ikke er barnet, der er noget galt med – det er bare trodsalderen, der endnu engang stikker hovedet frem. Det værste du kan gøre under trodsalderen er at råbe, slå og blive vred. Trodsalderen er i bund og grund et råb om hjælp, og det bedste du kan gøre er at berolige og trøste barnet.

Husk hvem der er den voksne
Trodsalderen kan også virke skræmmende for barnet selv. Mange børn bliver forskrækkede over deres egne ukontrollerede følelser. Et godt råd under trodsalderen er derfor at holde barnet tæt ind til dig, tale beroligende og bestemt. Hold fast i din mening. Sig ikke ja, hvis du først har sagt nej og omvendt. Netop under trodsalderen er det altafgørende, at du træder i karakter som den voksne og formår at sætte klare grænser.

Giv plads til vreden
Selvom vreden under trodsalderen kan virke ekstrem, er det også vigtigt at huske, at vrede er en naturlig og sund følelse. Forsøg derfor ikke at negligere barnets vrede. Fortæl, at du forstår vreden, og at barnet har lov til at være vred og udtrykke sine følelser. Det kan være svært at skulle rumme alle barnets frustrationer og vredesudbrud, men som igen er trodsalderen kun en fase, og hvis du formår at holde hovedet koldt, vil I snart komme sikkert ud på den anden side.



Pages

Categories