Sådan indfører du gode sovevaner

Gode sovevaner er altafgørende for familielivet og barnets trivsel. Men det kan være krævende at få indført gode sovevaner. Barnet vil ofte reagere med protester, og det kan være opslidende for alle parter. Men det er vigtigt, at I som forældre bliver enige om familiens regler og holder fast i jeres beslutninger. Beslutsomhed og konsistens er afgørende faktorer, når der skal indøves gode sovevaner.

sovevaner

Overhold sengetiderne
For at opnå gode sovevaner er det først og fremmest vigtigt, at I overholder sengetiderne. Skal I ud om aftenen, så få barnet passet. Har I venner med børn, kan I måske aftale, at I mødes til frokost i stedet for om aftenen, på den måde kan I nå hjem til barnets sengetid. I begyndelsen kan det virke stringent og ufleksibelt, men I vil hurtigt opdage, at netop det at overholde barnets sengetider er et vigtigt skridt mod gode sovevaner.

Undgå overtrætte børn
Barnets søvn bliver forringet, når der er hyperaktivitet i kroppen. De gode sovevaner skal etableres, mens barnet stadig er modtagelig for instrukser, og ikke når det er overtræt. Vent derfor aldrig til barnet selv falder omkuld. Læg hellere barnet lidt for tidligt end lidt for sent. Det er ikke synd for et barn at komme i seng. Det er tværtimod synd, hvis det ikke tilbydes sunde og gode sovevaner, som dets hjerne og krop har brug for.

Hvis barnet vågner om natten
Uanset hvor gode sovevaner I har indarbejdet, kan I ikke undgå, at barnet ind imellem vil vågne om natten. Måske er barnet tørstigt, måske har det drømt noget uhyggeligt. Sutten eller bamsen er blevet væk eller lignende. Undgå for meget aktivitet om natten. Hold lyset slukket, undgå at tale med barnet, om nødvendigt så tal meget dæmpet, og kun om det nødvendige. Tilbyd gerne barnet vand, men undgå at give det mad. Et 1-årigt barn kan sagtens klare sig gennem natten uden mad, så det er kun med til at ødelægge de gode sovevaner, hvis I begynder at servere natmad.

Hvis barnet græder
Et barn der græder, skal trøstes. Det er en myte, at børn skal græde sig selv i søvn. Det er vigtigt, at du giver barnet tryghed og viser at du er til stede, men igen skal du tydeligt signalere, at det er nat for at bibeholde de gode sovevaner. Undgå derfor at tage barnet op af sengen. Stryg det over hovedet, put dynen omkring det, giv det bamsen og så videre. Ofte har barnet blot brug for at vide, at du er lige i nærheden for igen at falde til ro.

Sove igennem
Der er stor forskel på, hvornår et barn kan sove igennem. Nogle børn har gode sovevaner lige fra fødslen, mens andre først sover igennem når de er 1½-2 år, uanset hvor gode rutiner, forældrene indfører. Har du stadig problemer med at få indført gode sovevaner, når dit barn er mere end 2 år, kan du med fordel spørge sundhedsplejersken eller din læge til råds. De kan vejlede dig i, hvordan du giver dit barn bedre sovevaner, og det er under alle omstændigheder vigtigt at udelukke, at der er fysiske årsager til den uregelmæssige søvn.

Tags: , , ,Pages

Categories