Så meget søvn bør du få som folkeskoleelev

child-289284_1280Trætte elever fylder mere og mere i den danske folkeskole, og det er en udfordring, der bliver set på med alvorlige øjne. Undersøgelser viser, at det er de færreste folkeskoleelever, der får tilstrækkeligt mange timers søvn hver nat. Det er gået hen og blevet et samfundsproblem, der fylder mere og mere.

Optimal søvn som folkeskoleelev

Der er efterhånden flere eksperter og professorer, der har udtalt sig om optimal søvn for folkeskoleelever. Der er generelt stor enighed på området, hvor det samtidig fremgår, at alt for mange elever sover for lidt til dagligt. Hvor mange timers søvn man har brug kan afhænge af flere forskellige faktorer. Det kan f.eks. afhænge af elevens alder, hvor man kan opdele folkeskoleelever i følgende aldersgrupper:

 

  • 5-9 år: 10-11 timers søvn i døgnet
  • 10-12 år: 9-10 timers søvn i døgnet
  • 13-15 år: 8-10 timers søvn i døgnet

 

Det er de nuværende anbefalinger, der er fastlagt på baggrund af diverse undersøgelser. Undersøgelser viser, at børn og unge klarer sig bedst gennem dagen, hvis søvnanbefalingerne er blevet fulgt.

 

Folkeskoleelever sover alt for lidt

Det er ikke nogen hemmelighed, at det langt fra er alle folkeskoleelever, der lever op til anbefalingerne. Flere end hvert tredje barn sover for lidt, hvilket er et kritisk resultat. Det er afgørende, at børn og unge sover tilstrækkeligt mange timer. Søvn giver energi og overskud i hverdagen, hvilket gør de daglige aktiviteter og gøremål mere overkommelige. Når børn og unge sover, producerer hjernen mere væksthormon, ligesom immunapparatet stimuleres. Denne proces er særdeles vigtig for barnet, der skal give hjernen ro i tilstrækkeligt mange timer.

 

Søvnoverskud har mange alvorlige konsekvenser for folkeskoleelever. Det kan bl.a. resultere i dårligt humør, nedsat indlæring, irritabilitet og ikke mindst større koncentrationsbesvær. Det er konsekvenser, som forældre og undervisere naturligvis gerne vil undgå. Den gode døgnrytme skal sikres ved at indføre rytmer og regelmæssighed i hverdagen. Soveværelset skal være mørklagt, ligesom man bør fjerne diverse elementer, der kan påvirke søvnen i en negativ retning. I den forbindelse kan man lave en aftale med barnet om, at digitale enheder ikke må bruges efter et bestemt klokkeslæt. Rigtigt mange folkeskoleelever bliver fristet af computere, tablets og smartphones, når de burde ligge i sengen og sove. Det er vigtigt, at man laver nogle interne aftaler, der naturligvis skal håndhæves.

 

Trætte elever er et problem i folkeskolen

Trætte og uoplagte børn og unge går i høj grad ud over undervisere i folkeskoler. Der er ikke noget at sige til, at folkeskolelærere kan have svært ved at vide, hvad de skal stille op, når en tredjedel af eleverne er trætte og uoplagte. Det gør undervisningen meget besværet, hvilket politikkerne er ved at få øjnene op for. Det er et samfundsproblem, hvor der skal tages ansvar fra flere parter. Ansvaret lægger i høj grad hos forældrene til folkeskoleelever, som skal være bedre til at kontrollere deres børns søvnvaner.

 

 

 

 

 Pages

Categories