Ægløsning – hvornår bliver jeg gravid?

Du kan kun blive gravid under din ægløsning, som finder sted i midten af din graviditetscyklus. Du kan forøge dine chancer for at blive gravid, hvis du kender din cyklus. En kvindes graviditetscyklus varer normalt 28 dage, men det er kun på enkelte dage, at du kan blive gravid.

Ægløsning
I hver cyklus modnes der en ægcelle i dine æggestokke, som begynder at vandre gennem æggelederne hen til livmoderen. Denne proces kaldes for ægløsning og sker normalt midt i din graviditetscyklus, dvs. midt imellem to menstruationer.Du bliver lettest gravid i cirka fire dage før og efter din ægløsning!

Hvor er jeg i min cyklus?
Der er imidlertid stor forskel i kvinders graviditetscyklus. Ikke alle kvinder har en cyklus, som varer præcist 28 dage, og det er heller ikke alle kvinder, som har ægløsning præcist midt i cyklussen. Du kan derfor have behov for at bruge andre metoder for at beregne, hvornår du præcist har ægløsning, for derved at forøge dine chancer for at blive gravid. Metoder til at beregne din ægløsning:

Livmoderhalsslim
Mængden af livermoderhalsslim varierer hele tiden i løbet af menstruationscyklussen. Efter menstruationen er der som regel nogle dage med tør skede og næsten ingen udflåd. Derefter vil man få udflåd som kan være ganske tyk og klæbrig med nogen hvid farve.

Ægløsningssmerter
Nogle kvinder kan genkende ægløsningen som en let ømhed, murrende værken eller skarp smerte på den ene side af mavens nederste del. Den medicinske betegnelse for dette er “mittelschmertz” og må tysk betyder “middelsmerte”. Det kan vare et øjeblik eller op til 24 timer.

Forandring af brysterne

Brysterne kan forandre sig lige efter ægløsningen og blive ømme, større eller til og med klumpede før menstruationen. Dette skyldes hormonel påvirkning.

Livmoderhalsens stilling og form
Ved ægløsning forandrer livmoderhalsen og slimet omkring den sig. Hvis du vil undersøge dette er det meget vigtigt at du husker en grundig håndvask inden for at hindre infektioner. Når ægløsningen nærmer sig bliver livmoderhalsen blødere og føles glat med vådt slim. På det tidspunkt er livmoderåbningen på størrelse med en lillefingerspids. Du vil også mærke at det er lettere at komme til livmoderhalsen, fordi den ligger mere centralt i skeden. Tidligt i cyklussen efter menstruationen og efter ægløsning vil livmoderhalsen være tørrere, fastere og lukket. Vælg en komfortabel stilling, når du undersøger dig selv. Du kan f.eks. sidde på hug eller stå med det ene ben på en skammel. Brug den samme stilling hver gang – så mærker du nemmere forandringerne.

Basal kropstemperatur; indikator for ægløsning
Den normale kropstemperatur hos voksne mennesker ligger omkring 37 grader, men varierer gennem døgnet, specielt ved aktivitet. At måle kropstemperaturen gennem menstruationscyklusser vil give dig en god indikator på om og hvornår ægløsningen indtræffer. Hvis du har forsøgt længe at blive gravid uden resultat, bør man altid starte en kortlægning med et basaltemperaturskema. Under ægløsningen vil din kropstemperatur stige (typisk med ca. 0,5 grad) på grund af hormonet progesteron. Ved dagligt at måle din temperatur, kan du derved præcist finde frem til din ægløsning og derved forudse, hvornår du har lettest ved at blive gravid.

Ægløsningstest
Alternativt kan man anvende en decideret ægløsningstest, som fungerer på stort set samme måde som en graviditetstest. Der findes man ge forskellige typer af ægløsningstest, og de fungerer typisk ved at måle koncentrationen af forskellige hormoner i din urin for derved at afgøre, om du har ægløsning.Pages

Categories