Ammebrikker, også kaldet suttebrikker, kan være en hjælp til din amning. Har du problemer med din amning, enten i form af smerter, indadvendte brystvorter eller lignende, kan ammebrikker være løsningen. Ammebrikker er små dækker, formet som brystvorter. De bruges til at lægge oven på brystvorten og aerola under amning, for på den måde at skåne brystvorterne og lette amningen for både mor og barn.
Materialer og design
Ammebrikker kan være fremstillet af plastik eller silikone. Moderne ammebrikker er som oftest produceret i en ganske blød, tynd og fleksibel silikone, som er meget skånsom overfor huden. For at barnet skal kunne få mælk, er der lavet nogle små huller gennem begge ammebrikker, hvorigennem modermælken kan transporteres fra mor til barn.
Flade eller indadvendte brystvorter
Hvornår må man bruge ammebrikker? Ammebrikker kan være en fordel at bruge, hvis moderen har meget små, flade eller indadvendte brystvorter, som gør det svært for barnet at sutte ordentligt. Ammebrikker erstatter så at sige brystvorterne og giver barnet noget at fæstne munden omkring. Jævnlig brug af ammebrikker kan have den heldige bieffekt, at brystvorterne senere bliver trukket ud. I sådanne tilfælde kan ammebrikker senere undværes.
Hvis barnet har svært ved at sutte
Et andet tilfælde, hvor ammebrikker kan være en fordel, er hos børn, som har svært ved at komme i gang med amningen. Nogle børn har svært ved at sutte. Det kan skyldes, at de er vant til en sutteflaske, eller at amningen ganske enkelt er kommet dårligt i gang. Her kan ammebrikker hjælpe både mor og barn til en bedre start. Så snart amningen er rigtigt i gang, bør brugen af ammebrikker ophøre, da mælkeproduktionen stimuleres bedre gennem hudkontakt.
Ammebrikker til ømme brystvorter
En sidste god anledning til at anvende ammebrikker er, hvis moderens brystvorter er blevet ømme og revnede, eller der er kommet brystbetændelse i aerola området. Her kan ammebrikker mindske smerten og forebygge, at amningen går helt i stå. Ammebrikker lægges oven på brystvorterne og kan således skåne den sarte hud, indtil den er helet.
Kun i nødstilfælde
Ammebrikker bør kun anvendes, hvis det er absolut nødvendigt. Det er altid at foretrække med den rene mund mod hud kontakt. Dels bliver mælkeproduktionen optimalt stimuleret, dels kan barnet bedre fornemme moderens varme og duft, hvilket er med til at give den vigtige tryghedsfornemmelse, som amningen tilbyder. Brug af ammebrikker er dog altid at foretrække frem for ophørt amning.
Spørg din sundhedsplejerske til råds
Er du i tvivl om, hvorvidt du bør bruge ammebrikker eller ej, kan du forhøre dig hos sundhedsplejersken. Det er sundhedsplejersken, som rådgiver dig omkring amning, og hun vil hurtigt kunne se, hvorvidt du og dit barn kan drage fordel af ammebrikker eller ej. Det er vigtigt at understrege, at ammebrikker på ingen måde er skadeligt for dit barn. Den silikone der anvendes er ganske ufarlig, og ammebrikker kan således anvendes, fra barnet er helt nyfødt.