Tandbørstning af børn

For mange forældre er tandbørstning af børn en daglig kamp. Her kan du finde råd til, hvordan du gør tandbørstningen sjovere for både børn og voksne, så børnene sidder stille og giver dig mulighed for at børste ordentligt. Du finder også praktiske råd vedrørende tandbørstning af børn, såsom hvilken tandbørste og tandpasta du bør bruge, hvornår du skal påbegynde tandbørstning af børn, og hvordan du forebygger huller i tænderne i det daglige.
babytandbørste

Brug et spejl
Først og fremmest er det vigtigt, at børnene lærer at sidde stille og åbne munden i tilstrækkeligt lang tid, til at alle tænder bliver grundigt børstet og rengjort. Her kan det være en god idé at placere barnet foran et spejl, så det kan se, hvad der foregår. Du kan også give barnet sin egen lille, tørre tandbørste, som det kan undersøge og bide i. På den måde afmystificerer du din tandbørstning af børn, så oplevelsen ikke virker skræmmende.

Gør tandbørstningen til noget sjovt
Dernæst kan du forsøge at gøre tandbørstning af børn til en sjov, hyggelig og rar vane; et tidspunkt hvor I er sammen i stil med når I læser godnathistorie. Find på nogle sjove rutiner, som barnet lærer at kende, eksempelvis kan I synge en tandbørste sang, eller du kan købe en sjov bamse, som kommer frem, hver gang der er dømt tandbørstning af børn. Pas på med at hidse dig op, hvis barnet stritter imod. Jo mere afslappet du selv er, jo mere vil barnet også blive det.

Hvornår starter man tandbørstning af børn?
Tandbørstning af børn bør starte allerede, når den første tand bryder frem. Put en lille smule tandpasta på børsten, svarende til barnets lillefingernegl og børst i bløde cirkelbevægelser hele vejen rundt. Efterhånden som barnet får flere tænder, skal der sættes mere tid af til tandbørstning af børn. Det er en god idé at lave en systematik i, hvordan du børster. Jo mere ens du udfører din tandbørstning af børn, jo nemmere er det at huske alle tænderne hver gang.

Teknik
Helt konkret bør din tandbørstning af børn starte på tyggefladerne. På den måde får du fordelt tandpastaen i hele munden. Tag derefter overmunden; først ydersiden af tænderne, så indersiden. Dernæst undermunden; yderside, så inderside. Husk tandkødsranden. Det er ofte her, der sker de største mangler vedrørende tandbørstning af børn. Du kan eventuelt slutte af med at børste tungen let med børsten, hvis ikke barnet finder det for ubehageligt.

Hvilken tandbørste?
Til tandbørstning af børn bør du vælge en lille tandbørste med et lille børstehoved og tætsiddende bløde børster. Et godt alternativ er en elektrisk tandbørste, som har et meget lille børstehoved, og som nemt rengør tænderne i hele munden. Så snart hårene begynder at stritte, skal tandbørsten skiftes ud. Du kan sagtens bruge voksentandpasta til tandbørstning af børn, undgå blot typer med blegende effekt. Når børnene er cirka tre år, kan de spytte tandpastaen ud i stedet for at synke. Kombiner tandbørstning af børn med sund mad og undgå for meget sodavand og saft i drikkedunke. På den måde giver du dit barn de bedst mulige forudsætninger for at bevare et sundt tandsæt uden huller.

Tags: , , ,Pages

Categories