Babys udvikling 3-6 måneder

Babys udvikling 3-6 måneder er præget af en stadig bevidstgørelse. Fra primært at være drevet af reflekser, får baby mere kontrol over sin krop og sit syn. I løbet af babys udvikling 3-6 måneder tager øje-hånd-koordinationen for alvor tager fart. Baby gentager øvelsen med at se, gribe og undersøge, hvilket er en vigtig del af udviklingen fra griberefleks til bevidste handlinger. I løbet af babys udvikling 3-6 måneder sker der også store forandringer i både den grovmotoriske og finmotoriske kunnen.

babys udviklingDen grovmotoriske udvikling
Under babys udvikling 3-6 måneder afløses den ukoordinerede fægten med arme og ben af mere målrettede bevægelser. Baby formår nu mere bevidst at række ud efter ting, gribe fat om dem og undersøge dem med munden. I løbet af babys udvikling 3-6 måneder bliver barnet i stand til at rulle fra side til side uden hjælp. De første tiltag til at rulle hele vejen rundt anes. Det er også nu, barnet begynder at kunne sidde op med støtte fra puder og tæpper.

Reflekser 3-6 måneder
En stor del af de medfødte reflekser aftager og forsvinder i løbet af babys udvikling 3-6 måneder. Griberefleks og søgerefleks er nogle af de første, der forsvinder. Det sker cirka midtvejs i babys udvikling 3-6 måneder. I løbet af babys udvikling 3-6 måneder kommer der dog også nye reflekser til. Bide- og tyggerefleksen opstår ved 5-6 måneders alderen og forsvinder først ved 3 års alderen. Omkring samtidig udvikles den såkaldte faldrefleks, som gør, at baby breder arme og ben ud til siden, når den bliver sænket hurtigt ned, for eksempel under leg. Sutterefleksen fortsætter så længe, barnet bliver ammet eller bruger sut.

Styrke og stabilitet
I løbet af babys udvikling 3-6 måneder, vil der opøves en stigende stabilitet i skuldre og albuer. Baby kan nu til fulde støtte på albuerne ved hovedløft fra mavestilling. Også nakke og overkrop bliver stærkere under babys udvikling 3-6 måneder. Når barnet lægges på maven, vil det brede armene ud og løfte sig fra gulvet, så det ligner en lille flyvemaskine. Når barnet ligger på ryggen, kan hænderne nå hinanden over brystet.

Finmotorik
De første tegn på en egentlig finmotorik opstår under babys udvikling 3-6 måneder. Baby er nu i stand til at holde om genstande med lang-, ring- og lillefinger. Cirka halvvejs gennem babys udvikling 3-6 måneder, når barnet er 4-5 måneder gammelt, vil det opdage sine fødder og føre dem op mod munden for at undersøge dem. I slutningen af babys udvikling 3-6 måneder vil barnet være i stand til at flytte ting fra hånd til hånd. Finmotorikken har en afgørende betydning for udviklingen af spisningen. Baby er nu i stand til at holde om en ske og sin egen sutteflaske. I løbet af babys udvikling 3-6 måneder opnås desuden en bedre kontrol over tunge og læber, som gør barnet i stand til at spise grød og mos.

Sprog og syn
Babys udvikling 3-6 måneder indbefatter en stadig mere varieret pludren. Baby udvikler egne lyde og reagerer på andres stemmer. Der udvikles en stadig bedre øjenkontrol og evne til at holde øjenkontakt. Mod slutningen af babys udvikling 3-6 måneder er barnet i stand til at koordinere syn og hænder systematisk og følge ting på længere afstande.

Tags: , ,Pages

Categories