Et barn er en hård prøve for et parforhold

Det kan være en stor udfordring for at parforhold at få et barn. Fra den ene dag til den anden ændres hverdagen drastisk, og man bliver afhængige af hinanden på en måde, man ikke tidligere har været. Nogle parforhold får i en periode karakter af at være et arbejdsfællesskab, hvor det gælder om at få hverdagen til at fungere. Det kan være svært at få tid til hinanden og endnu mere at få tid til at sig selv. Men at få et barn kan også styrke et parforhold. Når man får et barn, er man forbundet for livet, man har skabt noget unikt sammen og har fælles oplevelser, der ikke kan sammenlignes med andet.

parforhold

Følelser og tanker
At få et barn er en stor ændring af vores liv og parforhold. Når vi bliver forældre, konfronteres vi med tanker omkring vores egen barndom, og det kan sætte følelser i gang, som partneren har svært ved at håndtere. Rammes begge parter af disse skelsættende overvejelser, sætter det deres parforhold på en hård prøve.

Romantikken træder i baggrunden
Over halvdelen af alle parforhold ender med at gå i stykker. Mange går fra hinanden i løbet af de første år med et eller flere små børn. Særligt hvis et parforhold skal klare flere børn kort efter hinanden, kan udfordringen være så stor, at parterne vælger at gå fra hinanden. Familieforøgelse er en af de største omvæltninger, et parforhold kan udsættes for. Fra en tosomhed med fokus på lyst, romantik og socialt liv, kommer barnets behov i fokus. I nogle parforhold træder romantikken så langt i baggrunden, at den kan være svær at finde frem igen.

Det bliver nemmere
Særligt barnets første leveår er hårdt for et parforhold. Den manglende søvn, bleskift, amning og en konstant opmærksomhed på barnets behov, levner ikke meget overskud til kærestetid. Men i takt med at barnet bliver ældre og mere selvhjulpent, frigøres der tid til det dyrebare parforhold. De første år gælder det derfor om at holde tungen i munden og ikke kaste sig ud i endnu en graviditet, medmindre man føler, at man har det nødvendige overskud.

Realistiske forventninger
Det er vigtigt at have realistiske forventninger til sit parforhold, efter man har fået børn. Selvom det bliver nemmere, når barnet er ældre, bliver det aldrig som før. Der skal være en til at hente og bringe, der skal være mad i køleskabet, og når barnet er sygt, skal der være en til at passe. Urealistiske forestillinger om dit parforhold kan føre til frustrationer og skænderier. Forsøg så vidt muligt at fokusere på alle de nye gode ting, der er kommet ind i jeres parforhold frem for at fokusere på det, I ikke længere kan.

Prioriter hinanden
Når barnet bliver ældre og ikke længere er så afhængigt af jer, kan det være en god idé at afsætte noget tid til jeres parforhold. Har I nogle bedsteforældre eller andre der kan passe, kan I bede om en friaften til at pleje jeres parforhold og genfinde hinanden. Har I ingen pasningsmuligheder, kan I tage en fridag fra arbejdet og nyde hinanden, mens den lille er i vuggestue eller dagpleje. Blot en halv dag sammen er guld værd for jeres parforhold.

Tags: , , ,Pages

Categories