Skal sutten være af silikone eller gummi?

 

natursut

En gummisut er som udgangspunkt fremstillet af naturgummi. Naturgummi udvindes af gummitræer og bearbejdes ofte med forskellige kemikalier, som giver sutten den nødvendigt holdbarhed og slidstyrke. En sut af gummi kan kendes på dens lysebrune eller gullige farve samt dens bløde og elastiske konsistens. De fleste sutter af gummi har et skjold fremstillet af plastik.

Silikone versus gummisut
Alternativet er en sut af silikone. En silikonesut har som regel også et skjold af plast. Der er delte meninger om, hvad der er bedst at bruge. En silikonesut er hård, gennemsigtig og farveløs, mens en sut af gummi, også kaldet en latex-sut, er gullig og bøjelig. Som tommelfingerregel siger man, at en silikonesut egner sig bedst til børn, som endnu ikke har fået tænder, da større børn kan risikere at bide stykker af det hårde materiale og sluge det. En sut af gummi, derimod, egner sig fint til bade mindre og større børn, da den fås i mange forskellige størrelser og udformninger.

Hvad er sundest?
En sut af gummi kan være lavet af naturmaterialer, hvilket som udgangspunkt er sundere end silikone. Til gengæld tilsættes der ofte en lang række kemiske stoffer til en gummisut for at give den holdbarhed, og da visse af disse stoffer ikke bindes i gummiet, er der en risiko for, at stofferne frigives i barnets mund. Der har derfor været debat omkring, hvorvidt brug af gummisut kunne forårsage allergi eller ej. Hvorvidt man bør vælge en silikonesut eller en gummisut er i høj grad et spørgsmål om personlige præferencer, samt hvad barnet selv foretrækker. Nogle børn foretrækker en hård sut, mens andre bedre kan lide den bløde og bøjelige sut af gummi.

Variationer
En sut af gummi kan købes i mange variationer. En klassisk sut af gummi er fremstillet af et skjold af plastic og et suttehoved af gummi, men der findes også sutter fremstillet udelukkende af naturgummi og støbt i ét stykke, hvilket giver en bedre hygiejne, da skidtet ikke kan sætte sig i sprækker og revner. Når en gummisut har været brugt længe, begynder den ofte at ændre farve. Den bliver mørkere og ligesom mere klistret. Når den klistrede fornemmelse indfinder sig, er det tid til at skifte sutten ud. En sut af gummi holder cirka 1-2 måneder, afhængigt af hvor ofte den bruges. Holdbarheden for silikonesutter er i øvrigt den samme, hvis man skal følge anbefalingerne i den euræiske standard for narresutter.

Er en sut af gummi økologisk?
En sut af gummi er ikke økologisk i traditionel forstand, men den kan være fremstillet af rene naturmaterialer og fri for skadelig kemi. En sut skal altid leve op til en række EU-direktiver, for at måtte sælges på det danske marked.

Generelle råd
Uanset om du vælger en silikonesut eller en sut af gummi, er der en række tommelfingerregler, som det er godt at kende. Kog sutten i 5 minutter inden første brug, og afvask/skold dem hereafter dagligt for at sikre en god hygiejne. Undgå at tage sutten i din egen mund, da det øger risikoen for svamp og trøske i barnets mund. Desuden risikerer du at overføre karies fra din egen mund til barnets. Falder sutten på gulvet, så skyld den grundigt i rindende vand. Hold jævnligt øje med at sutten er ren og hel uden sprækker og huller, hvor snavset kan samle sig.

 

Tags: , , ,Pages

Categories