Terminsberegner – find datoen for din fødsel

En terminsberegner kan forudsige datoen for din fødsel med ret stor præcision. Datoen beregnes ud fra dagen for din sidste menstruation og kan således give et pejlemærke for, hvornår du skal føde. En terminsberegner er en matematisk model, som med en gennemtestet formel bestemmer hvor langt du er i graviditeten, og hvornår du har termin.

Online terminsberegner
Både din egen læge, jordemoderen og andre sundhedsfaglige personer, du måtte komme i kontakt med under din graviditet, vil anvende en terminsberegner for at finde det mest præcise tidspunkt for din fødsel. Du kan dog også selv benytte en terminsberegner og således følge med i graviditeten på egen hånd. Du kan nemt finde en online terminsberegner, som det blot tager et øjeblik at benytte. Som oftest skal du kun indtaste ganske få oplysninger omkring sidste menstruation med videre, så vil den online terminsberegner give dig resultatet med det samme.

Kan man stole på resultatet?
Der har været en del diskussion omkring troværdigheden af den såkaldte online terminsberegner. Dog er den matematiske formel, som ligger til grund for denne terminsberegner nøjagtigt den samme, som den din læge anvender. Men naturligvis kan der være eksempler på, at hjemmesider tilbyder en upræcis eller direkte fejlagtig terminsberegner. Vil du undgå fejlagtige resultater, kan du med fordel gå ind på flere forskellige sider og benytte hver enkelt terminsberegner. På den måde vil du hurtigt kunne se, hvis en af dem skiller sig ud fra de øvrige.

Den endelige termin
Uanset hvor god en terminsberegner du benytter, kan den dog ikke fastslå den endelige termin. Det kan ultralydsscanningen. I 12. uge, bliver alle danske kvinder tilbudt en gratis ultralydsscanning. Her bliver barnet målt, og denne måling udgør den mest præcise terminsberegner, der findes. Det er nemlig til denne scanning, at den endelige termin fastsættes. Det vil altså sige, at den dato, som du eller din læge har regnet jer frem til ved hjælp af en terminsberegner, sagtens kan blive ændret under den første ultralydsscanning.

Kun 5 % føder til tiden
Husk altid, at din termin er et pejlemærke og ikke en præcis angivelse. Når du bruger en terminsberegner er det altså for at fastlås en margen indenfor hvilken barnet forventes født. Denne margen udgør 5 uger. Det anses nemlig for normalt at føde indenfor ugerne 37-42. En terminsberegner vil altid fastsætte din fødsel til uge 40, men det er kun omkring 5 % der føder nøjagtigt på den dato, som deres terminsberegner har beregnet.

Få overblik over din graviditet
Fordelen ved at benytte en terminsberegner er, at du hele tiden har overblik over din graviditet og kan følge med i udviklingen af barnet i din mave. Ved at bruge en terminsberegner vil du således kunne se, hvornår barnets indre organer udvikles, suttefærdigheden, motorikken, hjernen osv. De fleste vejledninger og opslagsbøger omkring graviditet er opdelt efter uger. De fordrer således en terminsberegner for at kunne læses.Pages

Categories